19 år och musiktidningsredaktör – Ett infall födde Stjärnskottet (i HP, Hallandsposten, 1985)

Stjärnskottet Elisabeth Elle Sandberg

Artikel publicerad i Hallandsposten 9 februari 1985

I en etta med kök på Bielkegatan ligger Halmstads minsta tidningsredaktion. Där bor Elisabeth “Elle” Sandberg, 19 år och redaktör för musiktidningen Stjärnskottet. Upplagan ligger runt 200-300 exemplar.

Elle flyttade från Markaryd till Halmstad för nästan två och ett halvt år sedan. Idén att starta en tidning överrumplade henne en dag i augusti förra sommaren. Tillsammans med kompisarna Anne-Li Johansson och Veronica Söderberg satt Elle och väntade på Sven Bertilsson, sångare i Beauty.

— Vi började snacka om att göra en tidning, berättar Elle. Och när Sven aldrig kom bestämde vi oss för att sätta igång.

Redan dagen därpå var tre intervjuer inbokade.

— Vi visste ingenting om hur en intervju gick till, säger Elle. Och vi ställde massor med dumma frågor.

Halmstadbanden Autograph, Beauty och Gyllene Tider blev Stjärnkottets första intervjuobjekt. Namnet föreslog en kompis och de andra tyckte det var fräckt.

— Ett namn man kommer ihåg, säger Elle.

Själva bekosta

Högen av intervjuer växte och det blev dags att trycka alla texter.

— Vi stod där och visste inte vad vi skulle göra, berättar Elle. Vi försökte få olika bidrag och annonser, men det gick inte.

Tjejerna beslöt bekosta tryckningen själva. De gick med sina manus och bilder till ABF, som kunde trycka tidningen. Ett halvår efter Elles snilleblixt stod tjejerna med 500 exemplar av en 18-sidig musiktidning som kostat dem 1 700 kr att trycka. Nu gällde det att bli av med tidningen också. Veronicas lillebror gick runt i en del hus och sålde. Själva försökte tjejerna sälja till kompisar och brevvänner. I olika tidningar satte de in små annonser med ett postgironummer. Lösnummerpriset var fem kronor. Men trots denna enorma försäljningskampanj lyckades de inte få slut på första numret. Cirka 300 exemplar blev kvar.

— Men jag har läsare både i Norge och Danmark, berättar Elle stolt. Hon i Danmark betalar till och med in pengar innan nästa nummer kommit ut.

Strul

Men nu ville Veronica inte vara med längre. Elle och Anne-Li fortsatte ensamma med nästa nummer, och intervjuade bland andra Marie Fredriksson, Terror Pop och Analys. Denna gång anlitade de en tryckerifirma och lät trycka bara 300 nummer. När nummer två av Stjärnskottet kommit ut i höstas blev det problem att hålla ihop tidningsredaktionen.

— Det blev strul, berättar Elle. Anne-Li gick i skolan på dagarna och jag jobbade på kvällarna.

Det såg ut som om det inte skulle bli något mer nummer av tidningen.

— Men så åkte jag till Stockholm och bestämde mig för att göra en ny tidning, säger Elle.

Namnet behöll hon. Det var dock vissa bekymmer med att pressa in tidningsproduktionen bland allt annat Elle sysslar med. Hon jobbade halvtid i brandkårens verkstad, städade några timmar varje dag och hade hand om sin travhäst. Tack vare arbetsförmedlingens projekt med ungdomslag får Elle 600 kr i veckan av kommunen för fyra timmars arbete om dagen. Egentligen får ungdomarna ersättningen om de ingår i ungdomslag, men för den som har en egen idé om en arbetsuppgift som ger minst halvtidsarbete kan länsarbetsnämnden bevilja ersättning. Ersättningen kommer i sex månader och eventuellt kan det förlängas ytterligare sex månader. Förutsättningen är att man inte fyllt fyllt 20 år. För Elle går de sex månaderna ut i juni, och hon hoppas få förlängt.

— Sedan är det meningen att det skall gå ihop, vilket det inte gör, skrattar bekymmerslöst. I slutet av januari var tredje numret av Stjärnskottet klart. Elle har gjort allting själv och det 28-sidiga numret är späckat med intervjuer med bland andra Lasse Lindbom, Mats Ronander och Fritz Agaton Band.

— Helst ska det vara halländska artister, säger hon. Eller större artister som lockar folk att köpa tidningen.
Hittills är det ingen som har nekat Elle en intervju.

— Nä, de ställer upp, säger hon. Det är bara att ringa skivbolaget. I början var det lite ruggigt att ringa och boka intervjuer, men alla har sagt ja fast det är en så liten tidning.

Fritt jobb

Elle är redan igång med nästa nummer. Hon planerar intervjua bland annat John Ballard och Bronx från Falkenberg.

— Jag hoppas att kunna ha mer reportage, skivrecensioner och tävlingar, säger Elle. Jag har gjort ett korsord som jag testar på min brevvän.

Först måste Elle sälja senaste numret av Stjärnskottet.

— Jag skickar till mina gamla läsare, säger hon. De brukar höra av sig och undra var tidningen blivit av.
Att Stjärnskottet blev en musiktidning är inte konstigt.

— Jag kan inte vara utan musik, säger Elle. Och jag gillar svensk musik, Mikael Rickfors, Marie Fredriksson, Lasse Lindbom och Gyllene Tider.

Av Åsa Hagenblad

Om Elisabeth Elle Sandberg 61 artiklar
Jag bloggar om musik från 1980-talet och betydligt nyare. Under mitten av 1980-talet var jag ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under cirka tre månader 1986 gjorde jag praktik på tidskriften Slitz (Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987.