Om mig och bloggenJag växte upp i en småföretagarsläkt i Småland. Under min uppväxt bodde min familj i ett stort hus på Kungsgatan i centrala Markaryd. Mina föräldrar hade ett café, och på våningen ovanför bodde vi. På den stora gården hade vi ett bageri. En av mina farbröders familj hade också en blomsteraffär i samma hus. Man kan nog säga att jag har präglats mycket av min uppväxt, som att vara mycket envis och tro på mina idéer. Min pappa gick bort när jag var 1,5 år. Min mycket snälla och fantastiska mamma tog över allt, och lyckades försörja sig och fyra barn på 1,5 till 15 år helt själv. Mina kreativa sidor fick fullt utrymme. Ingen sade till mig att jag inte kunde något.

Mitt musikintresse ärvde jag från min ena bror, som var fem år äldre än mig. De första artisterna som jag minns att han spelade var ABBA och Harpo. Sedan blev det mycket på kvinnliga artister som bland annat Dalbello, Patty Smyth, Belinda Carlisle, Joan Jett & The Runaways, Pat Benatar, Alanis Morissette och manliga artister som Richard Marx, Rick Springfield Don Henley. En av mina stora favoriter på 1980-talet var John Cougar Mellencamp, och inte Bruce Springsteen som många gillade då. 

År 1983 startade jag tillsammans med två kompisar i Halmstad en musiktidning, “Stjärnskottet”. Du kan läsa mer om tidningen under fliken Stjärnskottet. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten.

År 1986 flyttade jag till Stockholm. Kontaktade tidningen Slitz (som precis bytt namn från Schlager, och fortfarande var en musiktidning). Jag fick kontakt med Håkan Lahger (en av Schlagers grundare), och fick göra några månaders praktik där. Våren 1987 började jag på en privat journalistutbildning i Stockholm. Trots att jag inte gått ut grundskolan, gick det väldigt bra (hoppade av efter årskurs 8 för att arbeta med travhästar). Jag hade lärt mig att skriva artiklar genom att läsa andra tidningar, som Expressen och Schlager. På Journalistskolan intervjuade jag Jacob Dahlin (artikeln finns på den här bloggen i två versioner), skivomslagsfotografen Carl Bengtsson, Staffan Dopping, och Håkan Lahger (han var med och startade musiktidningen Schlager). Började också skriva för en tidning som skulle konkurrera ut musiktidningen Okej, och gjorde intervjuer med Robert Wells och Orup.

När jag var cirka 20 år började jag studera på Komvux. Efter det fortsatte jag studera vid Uppsala universitet, mestadels var det vid Institutionen för östeuropastudier: Samtidigt som jag pluggade där, började jag också jobba mycket för Ingvar Svanberg som satt där.

Elles Musikblogg är mycket en fortsättning på ´Stjärnskottet`, både idémässigt och språkligt. Det har bara blivit så. Idag finns det hittills 99 artiklar utlagda på bloggen. 30 av dessa är från 1980-talet. Flera är på väg.

En lite kuriosa är att min familj på långt håll är släkt med Björn Ulvaeus.Sociala Medier

Elles Musikblogg på Facebook

Twitter: @ellesmusikblogg

Instagram: @redaktorelle, och @ellesmusikblogg


Två artiklar som skrevs om mig och Stjärnskottet i Halmstad 1985

19 år och musiktidningsredaktör – Ett infall födde Stjärnskottet (Hallandsposten, HP)

Arbetslös startade en egen poptidning (Göteborgstidningen, GT)

Bilden nedan: BRONX, ett hårdrocksband från Falkenberg, i det fjärde numret av tidningen.
Stjärnskottet nr 4, 1985