Om mig och bloggen

 

 

Jag växte upp i en småföretagaresläkt. Under min uppväxt bodde min familj i ett stort hus på Kungsgatan i centrala Markaryd. Mina föräldrar hade ett café, och på våningen ovanför bodde vi. På den stora gården hade vi ett bageri. En av mina farbröders familj hade också en blomsteraffär i samma hus. Man kan nog säga att jag har präglats mycket av min uppväxt, som att vara envis och tro på sina idéer. Min pappa gick bort när jag var 1,5 år. Min mycket snälla och fantastiska mamma tog över allt, både att stå i caféet, baka, och försörja sig själv och fyra barn på 1,5 till 15 år. Mina kreativa sidor fick fullt utrymme. Ingen sade till mig att jag inte kunde.

Mitt musikintresse ärvde jag från min ena bror, som var fem år äldre än mig. De första artisterna som jag minns att han spelade var ABBA och Harpo. Senare började han lyssna mycket på kvinnliga artister som Dalbello, Patty Smyth, Belinda Carlisle & The Go-Go’s, Bangles, Joan Jett & The Runaways, Pat Benatar, Alanis Morissette, och manliga artister som Richard Marx och Rick Springfield. En av mina stora favoriter på 1980-talet var John Cougar Mellencamp, och inte Bruce Springsteen som många gillade då. 

År 1983 startade jag tillsammans med två kompisar i Halmstad en musiktidning, “Stjärnskottet”. Du kan läsa mer om tidningen under fliken “Stjärnskottet”.

I Halmstad spelade jag in några program på Radio Halland om halländsk musik. Jag skrev även några artiklar i Hallandsposten om samma ämne. År 1986 flyttade jag till Stockholm. Kontaktade tidningen Slitz (som precis bytt namn från Schlager, och fortfarande var en musiktidning). Jag fick kontakt med Håkan Lahger (en av Schlagers grundare), och fick göra några månaders praktik där.

Våren 1987 började jag på en privat journalistutbildning i Stockholm. Trots att jag inte gått ut grundskolan, gick det väldigt bra (hoppade av efter årskurs 8, för att arbeta med travhästar). Jag hade lärt mig att skriva artiklar genom att läsa andra tidningar, som Expressen och Schlager. På Journalistskolan intervjuade jag Jacob Dahlin (artikeln finns på den här bloggen i två versioner), skivomslagsfotografen Carl Bengtsson, Staffan Dopping, och två personer som ringde `Heta Linjen` (som var mycket poppis då). Började också skriva för en tidning som skulle konkurrera ut musiktidningen Okej, och gjorde intervjuer med Robert Wells och Orup.

Efter fem år i musikvärlden blev jag utbränd, och började istället läsa in grundskolan och gymnasiet vid Kom Vux. Därefter började jag studera `Östeuropakunskap´ vid Uppsala universitet och arbetade några år vid Institutionen för Östeuropastudier. Under 2018-2020 har jag arbetat som brukarrevisor.

Elles Musikblogg är mycket en fortsättning på ´Stjärnskottet`, både idémässigt och språkligt. Det har bara blivit så. Flertalet av intervjuerna i Stjärnskottet är utlagda på den här bloggen. Flera är på väg. Även nya intervjuer och artiklar planeras.

 

Här hittar du min fb-sida

https://www.facebook.com/ellesmusikblogg/

Du kan också följa mig på

twitter: @ellesmusikblogg

instagram: @redaktorelle och @ellesmusikblogg

 

19 år och musiktidningsredaktör – Ett infall födde Stjärnskottet

Arbetslös startade en egen poptidning

 

Stjärnskottet nr 4, 1985