Tidningen Stjärnskottet (1983-1987)

Med två kompisar startade jag en musiktidning, “Stjärnskottet” 1983.  Vi intervjuade Gyllene Tider (1983) i deras replokal, vilket inte gick så bra. Det var första intervjun som vi gjorde, och vi hade inte någon kontroll över samtalet. Jag intervjuade (maj, 1984) Marie Fredriksson för andra numret. Hon skulle precis släppa sin första singel “Ännu Doftar Kärlek”, och debutalbumet “Het Vind”.

Efter två nummer av Stjärnskottet var jag ensam kvar. Jag intervjuade så många artister som jag hann med, och arbetade jämt med nya artiklar (skrev ca 50 st på fem år). Hade bestämt att jag skulle producera en ny tidning/halvår. Jag avverkade i princip alla halländska artister som jag hörde talas om. För att sälja fler tidningar, började jag även intervjua mer kända nationella artister. En gång i halvåret åkte jag till Stockholm för att göra nya intervjuer. Besökte även skivbolag (främst EMI och Sonet där jag hade kontaktpersoner) för att få tips om nya artister. Utöver det fick jag nya plattor och pressreleaser skickade till mig. Produktionen av tidningen var tidskrävande. Till en början skrev jag med en liten reseskrivmaskin. Jag fick klippa och klistra in texter och bilder manuellt. När jag skrev fel eller glömde ett ord i en text fick jag ibland skriva om hela texten. Anledningen till att jag ville göra en musiktidning var att jag ville skriva om musik, och inte kände mig helt bekväm i rollen som ett fan. Hade nog också inspirerats mycket av musiktidningen Schlager.

I tredje numret fanns det intervjuer med bland annat Mats Ronander, Style och två medlemmar i Magnum Bonum. I fjärde numret fick jag göra en intervju med Per Gessle hemma i hans lägenhet. Vi satt i hans soffa, drack örtte och pratade om John Cougar Mellencamp (som vi båda gillade) när intervjun var slut. Per Gessle var alltid positiv till tidningen, när varje tidning var tryckt gick jag hem till honom och ringde på dörren (som de flesta nog skulle uppleva som irriterande). Han var alltid positiv och glad, och kommenterade ibland papperskvalitén och bilder på artister. Andra artister i fjärde numret var Adolphson & Falk, John Ballard och Paul Rein. Jag beviljades samma år (1985) ett starta eget bidrag från Länsarbetsnämnden i Hallands län för produktion av Stjärnskottet. Tidningen fick ganska mycket uppmärksamhet, och jag intervjuades i både Hallandsposten och GT (Göteborgstidningen) samt i Radio Halland. Se länk till artiklarna i HP och GT längre ner på sidan.

I femte numret blev det intervjuer med bland annat Niklas Strömstedt, +1 (intervjun gjordes strax innan de som första svenska band/artist lyckades bli etta på Trackslistan med låten “Nevermore”), Henrik Janson (Mats Ronanders gitarrist), Lustans Lakejer, Niklas Strömstedt, Niclas Wahlgren, hårdrocksbandet Treat. I sjätte numret frågade en kompis om jag kunde intervjua två internationella band, som hon gillade. Hon ville träffa dem. Det var The Alarm, och The Pogues. Hon ställde frågorna, jag fotograferade och skrev artiklarna. I femte numret började jag även med telefonintervjuer. Jag ringde upp flera artister och bad de sammanfatta året som gått (1985) och berätta vad de skulle arbeta med under kommande året. Då hann jag avverka ännu fler intervjuer; Mikael Rickfors, Adolphson & Falk (igen), +1 (igen), Nasa, Shanghai, John Ballard och Björn Holm. Nummer 7 innehöll intervjuer med Freda, Trance Dance, Harpo, Shanghai (igen). Alla nummer innehöll även recensioner, intervjuer med lokala band (då hade även några mindre band i övriga landet börjat höra av sig och ville bli intervjuade). I det här numret ringde jag också upp kända musikjournalister, och frågade vilka artister/band som de tyckte var intressanta just då och vad de tyckte om musikåret som gått. Jag påbörjade ett åttonde nummer med bland annat Andrea Doria, ett relativt okänt band från Örebro. De släppte bara två singlar, men en av killarna i bandet var Willard Ahdritz (okänt namn då). Idag är han är mest känd för att år 2000 ha startat Kobalt Music. Läs mer om Willard, Kobalt och hans visioner om musikindustrin här

Willard Ahdritz “Folk kallade mig idiot när jag startade Kobalt”

Jag hade också letat febrilt på antikvariat runt om i Sverige efter olika artisters första singlar. Artisterna fick sedan kommentera. Minns inte alla, men tror att Tommy Nilssons och Paul Reins första singlar fanns med. Det åttonde numret gavs aldrig ut, även om det var i princip färdigt. Jag har börjat lägga ut artiklarna på den här bloggen (artikeln med Andrea Doria finns redan utlagd).