Idol-AmenA släpper debutalbumet “Guidebook”

AmenA
AmenA Foto Gabrieěl Riveros Vilches

Idol-AmenA släpper debutalbumet “Guidebook”

AmenA är en unik artist. Trots att hon endast är 22 år ung har hon mer livserfarenhet än de flesta. Hennes musikaliska bana startade tidigt hemma i Jemen – som 11-åring deltog hon i en nationell musiktävling för barn och kom på en hedrande andraplats. När Amena var 14 år trappades dock oroligheterna i landet upp, och över en natt tvingades hennes föräldrar fatta det svåra beslutet att fly. Det enda AmenA fick med sig var sin röst och musikalitet, även om intresset och utrymmet för det konstnärliga uttrycket försvann under flykten.

Familjen bosatte sig i Vimmerby och så småningom väcktes AmenAs känslor för musiken igen. 2021 förtrollade hon både jury och tv-tittare i svenska Idol med sin känslosamma röst och magiska framträdanden. Sedan dess har karriären tagit rejäl fart – bland annat har AmenA sjungit duett med Håkan Hellström inför ett utsålt Ullevi.

För AmenA är musik helande och något att samlas kring. Med sina texter vill hon beröra, påverka och förändra. AmenA målar gärna upp sina låtar i färger, bilder och storslagna känslor. Aurora, Lana Del Rey, David Bowie, Leonard Cohen och Tamino är några av de artister som inspirerat AmenA musikaliskt.

Under 2023 gav AmenA ut singlarna ”The Sun”, ”Parasite” och ”SAT”. I september släppte hon även den djupt personliga singeln ”Empty” som berättar historien om familjens flykt från det krigsdrabbade Jemen till Sverige. I samband med låtsläppet lanserade AmenA en insamling för flickors framtid tillsammans med barnrättsorganisationen Plan International Sverige. ”Empty”, som fått ett varmt mottagande, finns med på debutalbumet ”Guidebook” som ges ut den 2 februari 2024. Skivan inkluderar även nya radiosingeln “See Me Happy”. I vår väntar Sverigeturné.

Text & Musik:

EMPTY – Amena Alsemeai, Stefan Örn, Sandra Bjurman
SEE ME HAPPY – Amena Alsemeai, J.I.Jurström
SIRENS – Amena Alsameai, Sandra Bjurman, Stefan Örn
LOVE AND RULES –  Amena Alsameai, Sandra Bjurman, Stefan Örn
PARASITE – Amena Alsameai, Sandra Bjurman, Stefan Örn
MY HAPPY SONG – Amena Alsemeai, Stefan Örn, Sandra Bjurman
SAT – Amena Alsameai, Stefan Örn
THE SUN – Amena Alsameai, Stefan Örn
IN THE NAME OF LOVE – Amena Alsameai, Stefan Örn

Producent Stefan Örn

Stefan Örn och Sandra Bjurman är svenska låtskrivare som bland annat har skrivit flera av Azerbajdzjan bidrag till Eurovision Song Contest.

Instagram YouTube Spotify

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.