Intervju med Paul Rein (1985)

Paul Rein 1985

Intervju med Paul Rein

 

Det var en tillfällighet att jag upptäckte Paul Reins musik första gången – i ett skivställ på ett varuhus i Halmstad fick jag syn på den nysläppta singeln Min i natt, blev nyfiken och bestämde mig för att lyssna. Singeln, som är Pauls andra i ordningen som soloartist, för tankarna till Style. Men det är inte konstigt, eftersom singeln är producerad av Christer Sandelin och Tommy Ekman.

 

 

Från början

Paul Rein är en snart 20-årig stockholmskille, som har hållit på med musik sedan han var 5-6 år. Det var då han upptäckte att han kunde sjunga. Under den tiden åkte han med föräldrarna till Mallorca.

— Vi var på ett ställe där det fanns en scen uppställd med mickar, piano, trummor etc. Själva scenen var tom på folk. Då gick jag upp på scenen och började sjunga flera låtar. Publiken applåderade, jag bugade och tackade. Sedan tog jag ett glas, gick till varje bord  och ville ha betalt, säger Paul skrattande och fortsätter.

— Det var när jag var 10-11 år som jag började upptäcka att musiken var nånting viktigt. Då började jag sitta hemma och mixa med två bandspelare. Kom på att jag kunde spela in på den ena och sedan lägga det ljudet på den andra bandspelaren och på så sätt spela in flera gånger. Med olika körer. Jag snodde morsans kastruller för att göra egna låtar. Varenda kväll satt jag och bankade. Jag har fortfarande kvar banden.

Lasse Lindbom producent

För snart 3-4 år sedan började Paul fundera på att sätta samman ett band. Han fick ihop ett gäng som började spela tillsammans under namnet Effect (se bilden nedan). Det rörde sig om enkel musik, något liknande Freestyle. De fick ett skivkontrakt med EMI, och med Lasse Lindbom som producent spelade de in en singel. Efter ett tag var Paul inte lika intresserad av att spela i ett band längre. Han ville inte sluta med musiken utan började experimentera på egen hand igen. Samtidigt började han överösa Christer Sandelin med låtar.

 

Foto: Gruppen Effect med Paul Rein (andra personen från vänster)

 

Christer gillade vad han hörde, och ville producera. Flera skivbolag var intresserade, men det var svårt att hitta någon som ville ta upp grejen helhjärtat. Till slut nappade Electra och de spelade in Sex, hans första singel som soloartist, som sålde i cirka 5 000 exemplar.

Är du en hängiven tittare av ungdomsprogrammet Bagen, så hade du där en chans i höstas (oktober 1984) att se Paul Rein framföra låten Sex. En låt som gjorde att Radio Stockholm blev bombhotade. Det var en äldre dam som ringde och hotade med att “om ni spelar den där hemska låten en gång till, så släpper jag ner en bomb i brevlådan”. Att hon blev upprörd berodde förmodligen på att låten innehöll mycket sexuella anspelningar.

Den 15 januari i år släpptes den nu aktuella Min i natt/Freaky Dance. Ytterligare en singel kommer att släppas till sommaren, innan det är dags för en LP till hösten. Texterna är på både svenska och engelska.

— Det kommer att bli en jävligt bra LP, säger Paul bestämt.

Artikeln var ursprungligen publicerad i Stjärnskottet, nr 4. Intervjun gjordes 14 februari 1985.

Intervju med Paul Rein. Bilden är tagen på en spelning 1985 eller 1986.
Bilden är tagen på en spelning 1985 eller 1986.

 

 

 

 

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 119 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.