Arbetslös startade en egen poptidning (i GT, Göteborgstidningen, 1985)

Arbetslös startade en egen poptidning

 

Arbetslös startade en egen poptidning

 

Artikel publicerad i GT (Göteborgstidningen)

19-åriga Elisabeth Sandberg i Halmstad är redaktör och ansvarig utgivare för det senaste tillskottet i poptidningsbranschen. Hennes musiktidning Stjärnskottet med en blygsam upplaga på ca 300 exemplar har just kommit ut med sitt tredje nummer och finansiär är – arbetsförmedlingen. Elisabeth har nämligen sitt redaktörsjobb i form av s.k ungdomslag och för att hålla sin tidning vid liv kan hon kvittera ut 600 kr i veckan från arbetsförmedlingen.

— Men jag måste ändå skjuta till egna pengar och det är tveksamt om jag kan fortsätta när mitt ungdomslag går ut i sommar, säger Elisabeth som just nu är i full gång med att färdigställa Stjärnskottets fjärde nummer. Där blir det intervjuer med bland annat sångaren John Ballard och Halmstads egen “guldgosse”, Per Gessle i Gyllene Tider.

För Elisabeth betyder musiken allt. För ett par år sedan lämnade hon hembyn Markaryd i Småland, lockad av “popstaden” Halmstads alla möjligheter för en musikfrälst. Där fanns stjärnorna Gyllene Tider, Chattanooga, Beauty, Marie Fredriksson. Och Elisabeth följde med intresse allt som hände i popvärlden. Iden att starta en egen poptidning fick hon en dag förra sommaren då hon tillsammans med ett par kompisar satt och väntade på att få träffa en av medlemmarna i halmstadsbandet Beauty.

 

Gyllene Tider

— Redan dan därpå var vi i full gång med intervjuerna. Beauty, halmstadbandet Autograph och så förstås Gyllene Tider valdes ut som första intervjuobjekt. Vi trodde aldrig att de skulle ställa upp för oss, eftersom det ryktades om att Gyllene Tider i samma veva sagt nej till en intervju i poptidningen Okey som har en upplaga på över 100 000 exemplar. Men plötsligt stod vi där med en massa bilder och text och hade ingen aning om hur man gjorde en tidning.

Efter att ha fått nej från bland annat kulturnämnden i Halmstad där tjejerna försökte få bidrag till sitt projekt lyckades de själva skrapa ihop pengar så att det räckte att trycka 500 exemplar av tidningen hos ABF.

— Någon kom på namnet Stjärnskottet och det första numret kom ut i början 1984. Det var hafsigt hopkommet med dåliga bilder, eftersom vi bara hade en vanlig instamatic-kamera, men via brevvänner, annonser, och en kompis lillbrorsa som sprang runt och knackade dörr lyckades vi ändå sälja nästan 300 tidningar för fem kronor styck.

Det våghalsiga projektet gick alltså nästan ihop, men efter det första numret hoppade en av tjejerna av.

— Själv hade jag fått smak på det här jobbet och vi hade ju massor av intervjuer och artiklar över som vi inte lyckades få med i det första numret, säger Elisabeth som tillsammans med den kompis som då ännu inte gett upp satte igång med Stjärnskottets andra nummer. Det kom ut i höstas och dragplåster var Marie Fredriksson från Halmstad. Upplagan höll sig kvar runt 300 exemplar och när det tredje kom för en kort tid sedan var det bara Elisabeth kvar i redaktionen.

— Men nu började Stjärnskottet hitta sin form. Jag har skaffat en riktig kamera och det är inte längre bara de lokala halmstadartisterna det handlar om nu. Jag reser till Stockholm och Göteborg och gör intervjuer och jag håller på att skaffa prenumeranter, säger Elisabeth stolt och avslöjar ett litet knep hon har för att värva läsare. Varje ny prenumerant får sig tillsänd en valfri bild ur Stjärnskottet.

 

Mats Ronander

Bland artisterna har hon iallafall börjat låta tala om sig. En del hör av sig själva och vill vara med i tidningen. I det tredje numret av Stjärnskottet intervjuade hon bland annat Mats Ronander och hon reste till Stockholm där hon träffade Lasse Lindbom och följde Per Gessle i skivstudion. Hon bevakade också utdelningen av Rockbjörnen. Och nyligen besökte hon Nordstadstorget i Göteborg där John Ballard uppträdde. Det blev en intervju med bilder för nästa nummer. Det stora lyftet för Elisabeth var när hon för en tid sedan fick sitt arbete med Stjärnskottet accepterat som ungdomslag.

— Jag jobbade i ungdomslag på brandkåren, men tyckte inte att det gav mig något, så jag skickade två nummer av tidningen till arbetsförmedlingen och frågade om jag inte kunde få bidrag till den verksamheten i stället.

Det blev ja och nu kan Elisabeth kvittera ut 600 kr i veckan. Det går knappt ihop och det är tveksamt om Stjärnskottet kan leva vidare då bidraget upphör i sommar.

— Men min målsättning är förstås att tidningen skall börja gå runt och bli självbärande, säger Elisabeth som för övrigt kommer att få händerna fulla då Halmstads nya stora friluftsscen invigs i sommar och invaderas av toppartister som Ulf Lundell, Carola, Mikael Rickfors med flera. Var säker på att Stjärnskottets redaktör kommer att vara på plats med kameran skjutklar.

 

Av Stefan Lundberg

 

Arbetslös startade en egen poptidning

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.