Intervju med Gustavo Carol i Double Oh (1985)

Double Oh Gustavo Carol Ana Ixx
Gustavo Carol och Ana Ixx i 1980-tals bandet Double Oh

Intervju med Gustavo Carol i Double Oh

Double Oh består av låtskrivaren och producenten Gustavo Carol och sångerskan Ana Ixx. Gruppens texter är på engelska och debutsingeln spelades in i England. Men låt dig inte luras av det. Faktum är att gruppen är svensk. Double Oh är troligtvis inte ett vida känt namn ändå. Gruppen gjorde sig ett namn hos Trackslyssnarna sommaren 1985 när de släppte sin debutsingel Do Do I Do. Några journalister vill jämföra deras musik och Anas röst med Madonnas.

Hittills har Double Oh släppt två singlar. Förutom Do Do I Do släpptes helt nyligen Cinderello, Cinderello. För cirka två år sedan när Gustavo Carol och Ana träffades sjöng de in ett par låtar och skickade till skivbolaget Sonet. Skivbolaget blev intresserade och skrev kontrakt med gruppen. De hyrde en flyttbar studio, som placerades i utkanten av London. Det var för övrigt samma studio som Mikael Rickfors spelade in sin platta “Headhunters” i.

I två månader arbetade de intensivt i studion. Resultatet blev de två singlarna och en LP som troligtvis släpps i vår. Fördelen med den hyrda studion var att de kunde arbeta i sin egen takt utan inblandning från utomstående. Dessutom var det ett billigt sätt, som gjorde att de istället kunde hålla på längre. Gustavo spelade samtliga instrument – och producerade medan Ana sjöng. Till sin hjälp hade de Emily Gray som skrev en del texter.

Intervju med Gustavo Carol i Double Oh

— Texterna är viktiga, säger Gustavo. Min målsättning är att det ska vara ambitiöst och genomarbetat. Man måste förmedla, uttrycka en känsla. Det måste finnas en idé bakom.

— Ana har en “söt” röst. Det är kul att kombinera den med lite råare musik. Kontrasten framgick kanske inte inte så mycket på den första singeln. Lp:n däremot är tyngre. Den är fantasifull.

 

 

 

 

Gustavo är entusiastisk när han pratar om gruppens framtidsplaner. Får den nya singeln Cinderello, Cinderello samma fina mottagande som Do Do I Do släpps första Lp:n och därpå blir det kanske en liten turné till sommaren. Fast då bara om de kan bjuda på något extra, få ihop en bra show.

Sökandet efter en sångerska

Gustavo har lång erfarenhet av musik, därtill producentjobb i England. Han föddes i Fiesole i Italien för 27 år sedan. Han började spela piano i 6 års ålder och när han var 22 år hade han redan gjort sig ett namn som frilansande reklamdesigner. Vid sidan av reklamjobben började han hjälpa till att producera band som Stray Cats, Night Station och Elvis Costello. I Sverige har han jobbat med bland annat Secret Service och Mikael Rickfors. Så småningom ville Gustavo få fram sitt eget material och började söka efter en sångerska. Som det står i press releasen “with a voice good enough to breake glass a few miles away”. Han tog kontakt med en av sina vänner, konstnären Alain Soucasse, som lovade att hålla utkik. Sedan dröjde det inte så länge innan Gustavo blev presenterad för Ana Ixx. Ana, som inte är fyllda 19 år ännu, kom i kontakt med sången redan när hon var 7 år och bodde i Sverige. Hon höll på med bland annat teater tills hon kom i kontakt med Gustavo.

Artikeln var ursprungligen publicerad i Stjärnskottet nr 6, 1986.

 

 

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 78 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer.