Intervju med Anders Wikström i Treat om bland annat jämförelsen med Europe (1985)

Hårdrocksbandet Treat

Det har gått bra för det svenska hårdrocksbandet Treat. På relativt kort tid har de blivit ganska välkända i Sverige. Vem har inte hört “We are one? – en rockballad som ni bland annat kunnat höra på Tracks hitlista. 

Deras debut Lp “Scratch and Bite” som kom den 28 februari är släppt i bland annat Japan och Europa. 

— Det har gått jättebra i Västtyskland och Japan. Hur det har gått i övrigt vet vi inte ännu, eftersom det bara är 3-4 veckor sedan vi släppte plattan. Vi ska kolla upp hur det har gått när vi nu kommer hem från turnen. Vi har fått en massa tidningsurklipp från Västtyskland och Japan. Det har även kommit folk från Japan för att intervjua oss, så det verkar gå bra.

Börjat tänka på ett nytt album?

— Vi har börjat skriva nya låtar i sommar, men vi ska skriva fler nu när sommarturnen är slut. Det är jobbigt att skriva när man är på turné. Man blir splittrad. Idéer har vi, det är bara att samla ihop dem.

Om ni hade spelat in “Scratch and Bite” idag, hade den då låtit likadant?

— Nej. Vi är nöjda med plattan som debutplatta, men hade vi gjort den idag hade vi inte varit nöjda med den. Vi gjorde den under lite stressiga förhållanden, så den blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Låtarna är bra, men produktionen är vi inte speciellt nöjda med. 

Hur klar är plattan när ni går in i studion?

— På den här plattan var låtarna rätt klara. Alla texterna var inte riktigt färdiga. Vi höll ju på och gjorde spelningar ute samtidigt som vi spelade in plattan. Det blev lite splittrad. Hade vi fått koncentrera oss bara på plattan, hade vi haft alla texterna klara. 

Är det inte svårt att skriva i studion?

— Jo, det är svårt. Egentligen ska allting vara klart när man går in i studion. Nästa gång ska det vara det.

— Jag tycker att texterna är väldigt viktiga. Man ska kunna stå för dem. Vi skriver rätt mycket om vardagsrelationer, exempelvis mellan exempelvis tjejer och killar. Det kan nästan vara vad som helst. Tror att folk lyssnar mer på sådana texter.

— Vi hade inte några texter på LP:n “Scratch and Bite”, men ska ha det på nästa platta. Det blir en helt annan sak, för då kan alla läsa texterna innantill. Det blir en helt annan sak. 

Vad vill ni att folk ska få ut av en konsert med Treat?

— Man ska känna någonting när man går därifrån, sedan vet jag inte vad. 

Anders börjar skratta och säger 

— Om man nu blir glad eller ledsen, nej ledsen ska man inte bli. Man ska tycka att man har fått något. Bäst är om folk blir glada och tycker att det är kul. Bara du tycker att du känner någonting iallafall och inte är helt likgiltig, för då har vi inte lyckats med någonting. Kommer man dit som ett frågetecken, går därifrån som ett frågetecken. Då har vi inte lyckats. Ju längre bak vi kan få fart på publiken, desto bättre. 

Det har varit lite folk i parkerna i sommar?

— De skriver det, ja. Men de glömmer att det finns band som drar folk. Vi har haft fyra publikrekord, och ett snitt i sommar på 1 800 personer.

 

Jämförelsen med Europe

Finns det plats för fler hårdrocksband?

— Jag tycker nog att det har minskat. Det kommer inte att släppas så mycket mer hårdrocksplattor. Banden som har gjort, tyvärr, kommer att inte att få släppa mycket fler plattor. Efter vad jag har hört. Skivbolagen tar tag i ett hårdrocksband, och satsar på det. Efter ett tag tror de kanske inte lika mycket på bandet. De gillar kanske inte hårdrock själva. Många tänker så. Jag tror att banden som är mindre kreativa kommer att försvinna av sig själva. Jag tror tyvärr inte att det finns plats för allihopa. Kan väl bara hoppas att det finns det. 

— Det är det enda hårdrocksbandet de har att jämföra med. Det är för att vi sysslar med samma sorts musikstil, melodiös hårdrock. Och kanske det enda hårdrocksband som har lirat i samma stad som oss. Även om det finns 50 andra hårdrocksband, är det ingen som har hört talas om dem. Därför blir det lätt att de jämför oss med Europe. Vi får ofta höra, säger Anders och skrattar, när vi spelat att vi har varit mycket bättre än Europe. Själva tycker vi inte alls på det sättet, att vi konkurrerar med dem. Vi är kompisar med Europe. 

— Går folk och köper tröjor och halsdukar, tror jag att de gillar en. Varför skulle någon gå fram till en och säga att ett man är bra när de i själva verket tycker att man är dålig? Då behöver de inte komma fram, tycker jag. 

Från och maj i år kan de leva på musiken. Kan inte annars musiken vara en drivande kraft när man inte lever på den? Istället en längtan att få göra det?

— Det kommer hela tiden nya drivkrafter. Man försöker hela tiden flytta fram sina mål. Första målet är att kunna försörja sig på musiken. Man vet inte hur länge man kan göra det. Bara att upprätthålla det är också en drivkraft. Det är inte så att man går och lägger sig på rygg och tycker att livet verkligen är skönt. Så mycket har man iallafall lärt sig. 

— Vi kommer att släppa en ny singel i månadsskiftet (september-oktober). Det är vad vi kommer att göra i år. Det blir en rocklåt (ingen ballad alltså). Nästa platta kommer nog först januari-februari. Det beror mycket på hur det går utomlands. 

 

Treat om hårdrockbandet Europe

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 78 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer.