Recension av Jamie Meyers nya EP

Jamie Meyer

Recension av Jamie Meyers nya EP

Jamie Meyer är definitivt mogen för mer uppmärksamhet från den svenska publiken. På hans meritlista finns flera spelningar på kända Bluebird Cafe i Nashville. Men det var i TV-programmet Popstars 2002 som han gjorde sig ett namn, efter att ha slutat som trea. Han fick ett skivkontrakt med Sony BMG och spelade in sitt debutalbum ‘It’s All About Me’ 2003 med Jörgen Elofsson som låtskrivare och producent. Han släppte sitt tredje och senaste album ‘Good Night to Be Young’, först digitalt på den amerikanska marknaden, och 2012 i Sverige. Det är ett starkt album som oförtjänt förmodligen gått många förbi. Efter tre album, en EP och en rad singlar har nu ytterligare en EP släppts (se länk till EPn längre ner på sidan).

Jamie fortsätter att samla på sig starka låtar med den nya EPn, som fått namnet ‘Miss This Town’ (lyssna på titellåten i videon längst ner på sidan). Det är sju låtar på 22 minuter. Fyra av dem är under tre minuter. Jamie har under flera år skrivit merparten av låtmaterialet tillsammans med Håkan Mjörnheim, den här EPn är ett samarbete mellan honom själv, Mjörnheim och låtskrivare i Nashville.

‘Holy Ground to Me’ har välförtjänt gett Jamie en del uppmärksamhet. Låten släpptes som singel redan i början av 2016. Den är en hyllning till hans numera avlidna morföräldrar och Hisingen, Göteborg där han växte upp. Videon till låten är fin och välgjord och innehåller en filmfrekvens med hans morfar. Se videon här

Jag är imponerad hur enkelt Jamie skiftar mellan (country) pop och snabbare låtar som ‘Live to Die Another Day’. Han visar att han är duktig på att skriva och har rösten för den här typen av låtar också. Det är tråkigt att hans musik har liten spridning i Sverige (public service prioriterar oftast redan etablerade band/artister), för det känns som den här låten skulle kunna hitta en publik.

‘Found Heaven Down a Dirt Road’ har jag nästan spelat dagligen sedan Jamies konsert i Stockholm i juli 2016. Den här låten har en energi som tilltalar mig, lyssna bara på när han sjunger “feel so good”, och du är benägen att tro honom. Trodde att den här låten skulle bli den andra singeln, istället blev det ‘Live to Die Another Day’. I efterhand kan jag tycka att den sistnämnda låten var ett bättre val.

Min favorit är ‘One Shadow One Sun’. Jag har svårt för att slita mig från den. Den här låten visar att mycket kan uppnås på 2 minuter och 49 sekunder. Det långsamma tempot, texten och sången. Det känns som att låten ska stanna ibland, sedan tar den fart igen. Även om texten inte är unik i sig, så är det en fin kärlekstext.

Det är en EP som låter mycket Jamie Meyer. Hans musik liknar inte heller det som spelas i radio och TV i Sverige för närvarande. Det är ingen traditionell hitmusik. Jag är helt övertygad att trots svårigheter att få uppmärksamhet i Sverige kommer Jamie musikaliskt fortsätta på den redan inslagna vägen.

 

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 78 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer.