Thom Maximus Holmberg, med artistnamnet COY Swede, är en kommande musikproducent & artist inom EDM genren

Thom Maximus Holmberg (Coy Swede) & Camila Carballo
Thom Maximus Holmberg (COY Swede) & Camila Carballo. Fotograf: Dennis, @skurkstudio

Sverige har varit framgångsrika inom EDM (elektronisk dansmusik) med artister och musikproducenter som bland annat Avicii, Swedish House Mafia och Alesso. COY Swede, som släppte sin sjunde singel i början av januari, är hittills ett okänt namn för de flesta. Fler låtar är på gång med denna nya artist och producent.

På senaste singeln Believe In Us är det första gången som han samarbetar med en svensk oberoende sångerska, Camila Carballo. För närvarande studerar hon till läkare i Cypern och den senaste singeln spelades in under hösten 2020.

— Vi började vår kontakt i augusti via sociala medier och det tog inte lång tid att inse att hon har samma arbetspassion för musiken som jag. Camila har en klar röst som passade låten klockrent, det har blivit mer vår låt nu.

Låtskrivandet och relationen till Avicii

Thom gör det mesta själv, dvs komponerar, skriver texter, producerar, mixar och mastrar. Den egna sången använder han mest för att hitta känslan eller melodin som han är ute efter. Han började att spela trummor och slagverk tidigt i sitt liv. Thom har många år tidigare ägnat sig åt klassisk, pop, rockmusik i både orkester och en egen grupp. När han växte upp tog livet andra vägar, och han tog en lång paus från musiken. För ungefär fyra-fem år sedan återvände han till musiken, då inom elektronisk musik som utgångspunkt. Han började använda FL studio och Ableton systemen.

Likt Tim Bergling, som är en inspirationskälla, vill Thom på sikt bryta ny mark inom musiken genom fler influenser. Han berättar att låten You Are skrevs efter att Tim gått bort. Den är först och främst tillägnad hans egna far, men också andra som förlorat någon nära. Hans tanke med låten You Are, var att ge energi och hopp genom musiken och texten.

Thom har också visioner och idéer när det gäller hans musik. Han har utvecklat en ny subgenre, som han kallar Rhythm and Electronic (RnE). Denna subgenre återfinns i låten World On Fire. Han är medveten om att det redan finns massor med musikstilar.

—  Vi får se om någon tycker det är intressant att ha en dialog med mig om det framöver. Jag tycker inte att ett antal stilar ska bestämma om vi behöver vidareutveckla dessa mer eller inte. Nya stilar skapas ofta av människor i olika livssituationer, generationer, kulturer eller stilar som blandas och så vidare.

Framtiden och samarbete med andra

Thom har flera nya låtar på gång. Han och Camila planerar också att göra fler saker ihop framöver. Hittills har han samarbetat mestadels med internationella musiker. En av de som han samarbetat med är Andres Majo, en musikproducent som blivit grammisnominerad två gånger. På sång har han bland annat jobbat med Matthew Titmouse, Veda (Ellae), Green Baker och Winnie Sofia. Just nu arbetar han tillsammans med producenten och sångaren, Luke Coulson på en ny kommande låt. Det finns även planer på att göra en ny version av Believe In Us och en kommande remake av independent succén You Are. Det finns en kortare demo/teaser av den på COY Swedes YouTube kanal.

Några lyssnare tycker att Thom ska släppa You Are igen, då som remake. Han är osäker på om det är han eller någon annan som kommer att sjunga då. På frågan om det finns någon artist som han vill samarbeta med i framtiden svarar han att det skulle vara trevligt att producera något med Laleh eller Ana Diaz.

— Det finns många fler såklart! Jag vill definitivt också lyfta fram alla kvinnliga producenter och musiker som borde få mer plats och uppmärksamhet!

Thom vill ge några råd till andra mindre oberoende artister. Att inte jaga artister som är större utan först fokusera på sin egen musikaliska utveckling och framför allt sitt eget skapande. Lär dig nya saker, kämpa hårt. Hitta bra människor som kan lära dig saker. Det måste kännas bra och kul. Ta paus om det behövs. Hitta någon mentor eller inspiration som du har förtroende för. Utveckla ett bra nätverk med människor som inspirerar dig positivt och gör dig bättre på sikt. Jämför dig inte med andra artisters streams som oberoende artist. Det finns andra faktorer som skiljer sig mellan oberoende och signade artister, speciellt när det gäller direktplacering på stora spellistor.

— Jag inspireras av andra, men sedan gör jag det till mitt eget. Huruvida det blir ett samarbete eller inte beror mycket på tajming och att det finns en musikalisk lucka som vi båda fyller tillsammans. Men det är också fler saker som ska stämma om det ska bli ett samarbete.

COY Swede kommenterar några av sina låtar

World On Fire (2020) skrevs mitt under den påbörjande pandemin till exempel och jag ville spegla behovet av att sluta vässa våra knivar mot varandra när vi hamnar i en utmaning. Det är ju då vi behöver samarbeta. World On Fire är också låten då jag presenterar ett exempel på min egna subgenre, Rhythm and Electronic, förkortat RnE. Det finns till och med en kortare akademisk sammanfattning och redogörelse från Jose Carlos B. Mendez Musikolog på University Cecilio Acosta in Venezuela om detta.

Lose Heart (2020) är riktad till våra ungdomar. Att ni ska inte behöva förstå allt på en gång och för tidigt. Att inte tappa modet längre fram. Att leva är att vi ibland ger vi en hand och ibland behöver vi en hand. Livet är att hitta sin grej kan man uttrycka det. Men också “.. Like clay when set, don’t be like the rest….”. Att förändras och lära av den nya tiden, bli DU. Att leva som ung idag är totalt annorlunda och är extremt tufft i vår tid. Ett helt annat brus som våra unga utsätts för idag hur de ska vara. Vissa TV-kanaler sprider denna knasiga bild som dessutom inte rollinnehavarna står för.

You Are (2020) har blivit omnämnd som en av årets låtar 2020 av en oberoende musikblogg nyligen, vilket känns fantastiskt kul! Låten handlar också om att minnas de vi har förlorat ska tilläggas. När jag skrev låten hade jag orden “men han fattas mig” i huvudet från Astrid Lindgrens berättelse Ronja Rövardotter. Därav starka ord som Crestfallen i texten som återkommer i verserna.

Senaste låten, Believe In Us (2021) är min sjunde singel och ett sätt att visa att jag kan göra mainstream inom Edm/Dance, men det är ändå mitt eget sound i den. Många lyssnare har börjat känna igen det soundet genom låtarna som har släppts. Det som är unikt med Believe In Us är att detta är första gången jag arbetar med sångaren i en studio för att hitta det rätta soundet och känslan för låten. Sångrösten är också mixad på mitt egna unika sätt för att få sången kristallklar, men ändå bekvämt för lyssnaren. Believe In Us handlar om att du är tillräcklig som du är och att du är din bästa version som individ och att människor kan ändra på sig. Det finns också ett mått av vemod, varför gav du inte det vi hade en chans, men att vi sedan måste gå vidare i en relation eller i det vi gör.

COY Swede’s manager är Andreas Ljungman, som själv är musiker och spelar bas i ett band.

COY Swede You Are
Låten You Are med COY Swede
Låten Believe In Us med COY Swede
Låten Believe In Us med COY Swede
Thom Holmgren (COY Swede)
Thom Holmberg (COY Swede)
Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.