Syntpopgruppen +1 på turné (1986)

syntpopgruppen +1 på turne

Syntpopgruppen +1 på turné

Första gången jag träffade medlemmarna i syntpopgruppen +1 var cirka en månad innan de blev uppmärksammade för sin debutsingel “Nevermore”. +1 var första svenska grupp/artist som lyckades nå Trackslistans första plats. 1986 gav de sig ut på, vad jag tror, var deras enda turné.

Ur högtalarna på Café Midas (Stockholm), där jag intervjuade gruppen, hördes Prince röst. Vad jag speciellt minns då var att sångaren Thoth (Göran Borgman) berättade att han gillade Prince. Nu när gruppen ger sig ut på sin första turné är det med en coverlåt, 1999. En inte alltför okänd hit med Prince. Det går inte undgå märka att Thoth är inspirerad av honom.

Efter endast ha släppt tre singlar och en LP – och nyligen påbörjat sin första turné, så håller showen förvånansvärt bra. Det ser snyggt ut, samtidigt som känslan är intensiv och tempot högt. Showen är varierande och bjuder oss på låtar som “Nevermore”, “Young Europeans” och “(I Don’t Want To Be Left Alone) Tonight”.  Även låtar som ”Indian Shadows”, “Peace Army”, “Thousands Reasons”, “Arabian Princess” och “Soldier” är tillräckligt starka för att fylla utrymmet mellan de låtar som släppts på singel utan att verka som utfyllnad.

Thoth, gruppens sångare, är en stark scenpersonlighet. Vid flera tillfällen kryper han ner på knä, med ett litet väsande ljud. Det är härligt att se honom i ett gitarrsolo i en grupp där syntarna dominerar. Och har du sett Prince video till 1999 kan du knappast låta bli att dra på smilbanden när du hör +1:s version. Som gjord efter videoversionen där nu istället gitarristen och basisten gör en varsin stämma, och Thoth gör Prince stämma. Charmigt, och underhållande. Förutom att det fortfarande är en mycket bra låt.

Det sound som producenten Harpo och gruppen arbetat fram i studion är råare live. Vassare. Den enda svagheten är snacket mellan låtarna. Annars är det bara att konstatera att de gör sig mer än förtjänta av de positiva recensionerna. Gruppen har ideér som de vågar förverkliga och jag tror att med denna turné och dess intryck den har fört med sig är gruppen ännu ett steg i utvecklingen.

syntpopgruppen +1 på turne
Sångaren Thoth (Göran Borgman) i Älmhult 1986

 

Bonk i +1 Silverdalen Älmhult 1986
Bonk (Magnus Wahl) i Älmhult 1986

 

Sputnik i +1 Silverdalen Älmhult 1986
Sputnik (Thomas Larsson) i Älmhult 1986

 

Thoth i +1 i Silverdalen, Älmhult 1986
Thoth (Göran Borgman) i Älmhult 1986

 

Thoth i Älmhult 1986
Thoth (Göran Borgman) i Älmhult 1986

 

+1 Silverdalen Älmhult 1986
+1 i Älmhult 1986

 

syntpopgruppen +1 på turne
+1 i Silverdalen, Älmhult 1986

 

Här kan du läsa ett inlägg från 2022 om syntpopbandet Visiteur och Sir Boyfriend

Sir Boyfriend om Visiteur och soloprojekt

Om Elisabeth Elle Sandberg 125 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.