Robin Winther om EP:n “Moments”, countrymusik & Nashville

Robin Winthers nya EP Moments
Foto Axel Palm

Robin Winther om EP:n “Moments”, countrymusik och Nashville

Countryartisten Robin Winther är aktuell med EP:n “Moments”. Debutsingeln “Lone Country Nights” kom i början av juni och i oktober släpptes andra singeln, “Left the City for the Mountains” (feat. Viktoria Janmicks). Men det går knappast att kalla Robin debutant. Han har under flera år varit verksam som musiker, och även arbetat som låtskrivare och producent åt andra.


Producerat för SVT och TV4

Robin Winther, vars riktiga efternamn är Ahnlund, har studerat musik vid Uppsala universitet. Han är född i Uppsala, men bor idag på en gård i Sigtuna, utanför Stockholm. Under flera år har han jobbat med komikern och artisten Daniel Norberg och hans bror Emil Norberg. Han har bland annat producerat SVT:s Norbergs TV-tablå (humorserie i sketchformat med bröderna Norberg), TV4:s humorprogram Mumbo Jumbo samt Melodifestivalparodierna. Robin har också spelat i ett flertal band, däribland Safemode, Stardust och Innerstan. Mer info här.


Berätta om EP:n “Moments”!

Min första EP “Moments” släpptes 14 januari i år. Jag har alltid fascinerats av klassiska inspelningstekniker, som att spela in alla på samma gång i ett rum. Det är väldigt ovanligt nuförtiden då nästan allt spelas in en i taget, och sedan sätts det ihop efteråt. Så jag ville testa att spela in alla tillsammans, vilket även fortfarande görs en del i Nashville. Det blev riktmärket för EP:n, lite gammaldags sound men med modern känsla. Låtarna handlar mycket om uppbrott, minnen och nostalgi. Titellåten “Moments” är en upptempo och poppig låt med en berättelse om en person som tänker tillbaka på relationen och minns de positiva minnena och funderar på vad som gick fel. Sedan har du “Hometown” som är en lite långsammare hyllning till mer 70-talscountry och motown. Den storyn är liknande Moments men mer inriktad på nostalgiska känslor efter en relation. Sen avslutningsvis, “Amarillo by Morning” som är en cover på låten med samma namn av Terry Stafford. Originalet spelades in på 70-talet. En låt jag personligen älskar och med en text som jag tyckte passade in på EP:n.


Vem är Viktoria Janmicks?

En gammal vän från gymnasiet. Våra vägar korsades igen efter många år i samband med att jag spelade in låten ”Left the City for the Mountains”. Hon är en strålande sångare, musikalartist och skådespelare så vi testade att göra den som duett och jag tyckte att det blev kanon. Hon skådespelar även i musikvideon till “Left the City for the Mountains” som finns på YouTube.


Du var i Nashville 2019 och började sedan skriva egen countrymusik. Vad hände i Nashville?

Jag har länge älskat countrymusik och drömmen om att åka till Nashville har funnits i mig länge. Har producerat musik åt andra under många år och har samtidigt haft en dröm att lansera min egna artistkarriär. Så december 2019 åkte jag till Nashville. Gick på otaliga konserter, träffade stora countryartister som Vince Gill och försökte befinna mig i hjärtat av den genren jag älskar mest. Uppfylld av inspiration kom jag hem och skrev låten ”Lone Country Nights” som blev min första singel, resten är historia.


Vad är country för dig?

Det är gemenskap! En genre där man får sätta ord på det vardagliga omkring oss samt det djupa och ibland smärtsamma. Ett levande och organiskt musiksound där man fortfarande spelar och jammar tillsammans. En fantastisk community där man vill att sina kollegor ska lyckas och nå ut.


Vilka countryartister lyssnar du på helst?

Alan Jackson, George Strait och Brad Paisley är väl det som går på stereon mest. Även svag för Luke Combs om man ska nämna någon av de modernare artisterna.


Vilken typ av musik spelade du förut?

Som producent så är det viktigt att behärska många genrer så jag har väl spelat in lite av det mesta. Men har alltid föredragit country. För drygt 10 år sen så var det dock mycket rock och hårdrock, spelade med ett svenskt band som hette Safemode. Vi turnerade väldigt mycket, överallt från Europa till Sydamerika, och vann några stora nationella musiktävlingar i Sverige.


Planer inför framtiden? Andra projekt utanför countryn?

Countryn är nog den största planen för framtiden. Huvudfokus är att släppa ett album och komma ut och spela mer live. Utöver det så går det mycket tid till att fixa hemma på gården, alltid nya projekt på gång där.

Robins hemsida

 

 

 

I den här korta videon berättar Robin lite om låtarna på EP:n.

 

Mer läsning om countrymusik

Lista med svenska artister och band inom modern/alternativ country

Sandra North om nya EP:n, och livet som countryartist i Los Angeles

Jamie Meyer om nya singeln “Tequila Sunrise Memories”

Om Elisabeth Elle Sandberg 78 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer.