Countrybandet Landet tolkar Chris Isaak & Gyllene Tider

Countrybandet Landet
Landet

Countrybandet Landets koncept är att tolka personliga favoriter, och ge dem svensk text. De är nu aktuella med tolkningar, den här gången Chris Isaaks “Down in Flames” och Gyllene Tiders “Chrissie, hur mår du?”. I den här intervjun berättar Henrik Lilliér, sångare och den som översätter texterna till svenska, att de också fått rättigheterna på en Johnny Cash låt.

 

Följer i Mats Rådberg och Alf Robertssons fotspår

Landet (är “country” på svenska) startades 2020 efter att Henrik Lilliér (sång) och Magnus Persson (trummor) dragit ihop några vänner för att spela in en cover på Steve Earles låt “I aint ever satisfied” (på svenska “Aldrig nöjd”, 2020). Idag består Landet av fem medlemmar, förutom Henrik och Magnus, Jonas Lönngren (gitarr), Linus Ellström (bas) och Joel Bremer (fiol).

Vi tyckte att det var så roligt att spela ihop så vi bestämde oss helt enkelt för att fortsätta, och då inte bara som band utan även med samma koncept. Översätta favoritlåtar från engelska till svenska. Det är roligt att ta upp den gamla traditionen och gå i Alf Robertsson, Mats Rådberg och Kikki Danielssons fotspår.

Den andra låten som de tolkade och spelade in var Don Gibsons “Sea of Heartbreak” (på svenska “Hav av tårar”, 2020). Den har tidigare spelats in av flera artister, däribland Johnny Cash. Därefter släpptes Chris Stapletons “Daddy, Doesn´t Pray Anymore” (“Pappa”, 2021). I slutet av januari i år släpptes två nya låtar. A-sidan är en cover på Chris Isaaks låt “Down in Flames” (“Trappor ner”).

En svinbra låt som hängt med sedan 2016 och som tidigt stod på listan när Landet sparkade i gång 2020. Landets version är mer countryrock än originalet.

B-sidan är Gyllene Tiders låt “Chrissie, hur mår du?”. Detta är den enda svenska låt som de har tolkat och spelat in hittills.

En gammal Gyllene Tider låt som fått sig en makeover i skön americana stil. Denna låt är en gammal favorit som kom till oss när de amerikanska förlagen drog ut på tiden med svar angående andra låtar som jag översatt och som vi ville spela in.

Har ni haft kontakt med Per Gessle och berättat att ni gjort en cover av “Chrissie, hur mår du?”?

Vi har skickat låten till Gyllene Tiders och Per Gessles management, Dimberg Jernberg Management och berättat att vi släppt låten. Kanske får de höra låten den vägen. Det vore roligt om de gillade den.

 

Öppnar för att skriva eget material

Landet har ny musik på gång.

Vi har precis fått rättigheterna på en Johnny Cash-låt så det blir till att börja arbeta med den och sikta på att släppa låten längre fram i vår.

Henrik berättar att han alltid tyckt om den amerikanska musiktraditionen.

Men jag har i grund och botten en ganska bred musiksmak. Johnny Cash var ingången för mig i countryn och han är fortfarande den störste. Just nu lyssnar jag på JP Harris, Shooter Jennings, Steve Earle, Robert Plant & Alison Krauss. Cash snurrar dock alltid på skivspelaren.

I framtiden kan Landet tänka sig att skriva egna låtar.

Just nu kör vi covers, men vi siktar på att spela in eget material.

 

 

 

Lista med svenska artister och band inom modern/alternativ country

Robin Winther om nya EP:n, besöket i Nashville och varför han älskar country

 

 

 

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.