Patrik Henzel i Nasa “Imperiet är oslagbara!” (1986)

Svenska syntpopbandet Nasa
Svenska syntpopbandet Nasa i mitten av 80-talet. Foto: Lars Torndahl


Patrik Henzel i Nasa “Imperiet är oslagbara!”

Det här är en telefonintervju som jag gjorde med Patrik Henzel runt årsskiftet 1985/1986. Patrik var en av flera svenska musiker som jag ringde upp och frågade om de var nöjda med 1985 och vad de planerade att göra under 1986.

Jag hade tyvärr inte möjlighet att spela in intervjun. Jag antecknade under samtalet, det kan finnas felaktigheter i texten.Vad kommer ni att jobba med under 1986?

I slutet av januari kommer vi att släppa en ny singel “Take Off Your Clothes”. Till våren släpper vi troligtvis en ny LP och i mars-april någon gång blir det en vårturne. Vi kommer även göra en mix i höst på den kommande plattan, och på den gamla plattan som en USA release. Det är vad vi har inplanerat hittills.Är ni nöjda med året som gått?

Det är vi verkligen, säger Patrik och skrattar. På kort tid har vi släppt tre singlar, en maxisingel och en LP, så vi har verkligen varit produktiva. Nu i januari har vi jobbat tillsammans i fyra år. Först fick vi inte ett kontrakt utan vi fick bekosta produktionen själva av första singeln “Paula”. Den sålde i ungefär 6 000 exemplar och gick ihop fyra gånger om, men eftersom vi själva lagt ut pengarna fick vi också behålla allt. Istället för att skivbolaget skulle ta 85-90 procent. LP:n har hittills sålts i cirka 3 000-4 000 exemplar, men försäljningen har inte kommit igång riktigt.Så ni tycker inte att 1985 varit ett händelselöst år?

Nej, utbrister Patrik. Det tycker jag verkligen inte. Imperiet har ju kommit fram. De är helt kanon. Det kan man verkligen inte kalla händelselöst. Stockholms Negrer är ett annat bra band som har kommit fram under 1985.Joakim Thåström i Imperiet under mitten av 1980-talet. Foto: Elisabeth Elle Sandberg
Thåström i Imperiet under 1980-talet. Foto: Elisabeth Elle Sandberg

1985-års bästa album?

— När det gäller svensk musik, “Blå himlen blues” med Imperiet. Det är ingen konkurrens, de är helt oslagbar! Det slår aldrig fel. De har ingen image och bra band kommer fram till slut ändå. Vi har ingen heller. Målar oss inte ens på scen.


Patrik berättar att han går mycket på konserter.

— Det är en yrkesskada, säger han och skrattar. Mitt liv är musik! Jag tycker att man får gå på konserter för att hitta inspiration. Att lyssna mycket på annorlunda musik än den man själv spelar. Personligen lyssnar jag en del på Mozart och får inspiration därifrån.


Vad tror du kommer hända med svensk musik under 1986?

— Just under 1986 vet jag inte, men under de närmaste åren kommer det mer och mer syntbaserad musik. Det är ofrånkomligt. Syntar finns nästan på alla skivproduktioner numera, men man kan ju inte bara kasta bort gitarrerna. De går aldrig att ersätta.


Har du något annat att berätta?

—  I september kommer jag att åka till London och gå upp till Trevor Horns skivbolag och förklara att vi är bäst! Se bara på A-ha. De satsade allt och nu är de etta överallt. Jag lever för musiken och jag ska satsa allt! Jag tänker inte gå i Sverige och vänta i evigheter på att något ska hända, tillägger Patrik med ett skratt.

Bilderna nedan är tagna på en konsert i Varberg 13 juni 1986.

Lyssna på Nasa på Spotify


Bandets medlemmar idag: Patrik Henzel avled tyvärr i komplikationer efter en operation juni 2020. Han blev 54 år gammal.


Patrik Henzel och Martin Thors i syntpopbandet Nasa. Bandet existerade under 1980-talet.
Patrik Henzel och Martin Thors i 1980-tals bandet Nasa. Osäker på vem som har tagit den svartvita bilden. Tror inte att det är jag, kan ha fått bilden från skivbolaget.Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.