Josefine Landelius nya låt skrevs på ett speedwriting camp

Josefine Landelius har släppt singeln "Somewhere far away""
Josefine Landelius har släppt singeln "Somewhere far away"

Josefine Landelius nya låt skrevs på ett speedwriting camp

Josefine Landelius debuterade 2018 med låten “Home”. Den andra singeln “Who’s to Say”, som släpptes året efter, har spelats flitigt på Spotify. Idag har den drygt 400 000 streams. I texten nedan berättar Josefine hur den lyckades få så många streams. Den senaste singeln ”Somewhere far away”, som kom i början av augusti, kom till på ett speedwriting camp.

Kan du berätta lite om den senaste singeln?

— Jag skrev låten tillsammans med producent och låtskrivare Liam Erixon i våras. Vi båda studerar tillsammans uppe i Örnsköldsvik på en utbildning som heter ”Songwriting for an international Market (SIM)” som tillhör ”Songwriters Academy of Sweden”. Vi hade ett speedwriting camp där vi skulle skriva fyra låtar på två dagar, där ”Somewhere far away” var en av låtarna. Vi hamnade i grupp tillsammans och hade sedan 2,5 timma på oss att skriva och göra en demo, och där växte “Somewhere far away” fram. Under själva processen så kände jag att låten hade något som kändes väldigt nära mig, både musikaliskt och i texten så jag bestämde mig för att behålla låten och släppa den själv, så vi färdigställde låten en månad senare. Jag tror också att det var just tidsbristen som gjorde att vi bara landade i själva känslan när vi gjorde låten, att vi lät låten göra sitt på något sätt. Just då hade jag själv varit i en väldigt stressig period med många tankar om att bara få sätta livet på paus en stund för att få hitta tillbaka till ett lugn. Och det är precis vad låten handlar om, att vilja fly verkligheten för en stund och bara drömma sig iväg. Även att låten speglar någon slags medvetenhet till att veta vad man själv behöver i olika situationer, att man har den självkännedomen. Vi båda kände också att låten gjorde sig väldigt bra i sin enkelhet och ville framhäva det med att låta gitarr och sång vara i fokus och låta låten tala för sig själv.

Din andra singel “Who’s to say” (skriven tillsammans med Shalisa Taylor) har drygt 400 000 lyssningar på Spotify. Jag är lite nyfiken, hur lyckades du att få så många streams?

— ”Who’s to say” var min andra singel som jag släppte 2019 och den gick som du säger väldigt bra för den vilket jag är väldigt glad över. Det är svårt att svara på hur det blev så, det var nog väldigt mycket tillfället och kanske själva känslan i sig i låten. Jag vet att det var precis när Spotify öppnade sin ”Pitcha via Spotify for artist”, och det var precis det jag gjorde. Det resulterade i att jag hamnade på fyra editorial playlists och sedan använde jag mig också av Submithub och pitchade mycket själv. Jag hade även många trogna vänner och lyssnare som delade, vilket jag är väldigt tacksam för. Så allt det tillsammans genererade ju mycket streams. Jag tror också att låten, temat och hela känslan den förmedlar är lätt att förstå och ta till sig. Jag är verkligen jätteglad för att den blev som den blev och att det gick så bra för den!

Du studerar musik i Örnsköldsvik. Kommer du att fortsätta i höst igen?

— Ja, jag kommer fortsätta uppe i Örnsköldsvik under hösten, då börjar jag en utbildning som heter ”Dreamhill” som också tillhör “Songwriters Academy of Sweden”. Min roll kommer vara som Topliner (Text & Melodi) och det ska bli riktigt kul! Jag har längtat hela sommaren så jag ser fram emot att åka upp i slutet på veckan. Det är väldigt utvecklande och jag har träffat många nya kontakter och vänner som jag kommer ha för resten av livet.

 

 

Om speedwriting

Skolad in i musiken – svenska låtskrivarutbildningar

Josefine på sociala medier

Facebook

Instagram

Mer på bloggen

Yajna blandar drömsk soul med pop, afrobeats och rap/hiphop

Frida Braxell är aktuell med singeln “Allt vi trodde på”

Håll dig uppdaterad om vad som händer med bloggen genom om sidan/på gång!

Om Elisabeth Elle Sandberg 113 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.