Johnny Pilot om albumet som kom efter sångarens bortgång

Halmstadbandet Johnny Pilot återförenades för att spela in albumet "Proud to Be" som kom 2019.


Johnny Pilot om albumet “Proud To Be” som kom efter sångarens bortgång

Johnny Pilot debuterade redan 1981 med en singel innehållande två låtar, “Ensamma Hjärtans Hotell” och “Starta inget världskrig (förrän fredag kväll). Därefter tog de en paus några år och kom tillbaka 1985 med ett album och några singlar. Någon gång mellan 2007 eller 2009 påbörjade bandet arbetet med ett nytt album. 2014 gick dock sångaren och frontfiguren Clabbe bort hastigt. De övriga i bandet valde ändå att göra klart albumet och 2019 släpptes “Proud to Be”.

Den här artikeln bygger på en telefonintervju med bandmedlemmen och gitarristen Pelle Svensson som jag gjorde för drygt två år sedan. Vi pratade då om arbetet med albumet “Proud to Be” och hur de lyckades göra klart det trots att Clabbe inte längre fanns med. Efter den här intervjun har det även släppts en EP “Sista Slaget”. 

Historien bakom namnet Johnny Pilot

Clabbe och Micke lärde känna varandra när båda var med i en motorcykelförening. Micke och Pelle är kusiner och dessutom bästa vänner. Det var därför naturligt att de frågade Pelle om han ville vara med i ett band som de planerade att starta. Ambitionerna fanns redan där.

“Clabbe kunde lira och spela lite gitarr och hade en förmåga att göra fräcka texter och han ville liksom bli någonting inom rock’n’roll eller pop”, berättar Pelle.

Killarna hade redan spelat i flera olika band. Clabbe, som längre fram bytte efternamn till Enblom, hade varit medlem i punkbandet Sydkraft. Pelle i Ars Nova (behöver kolla upp det) och Benny och Ingvar i Shangri-La. När Shangri-La sedan upphörde att existera som band fick Johnny Pilot ta över deras replokal i Trönninge. När det gäller namnet på bandet, Clabbe jobbade ett tag som fönsterputsare i Stockholm. Han ville inte använda sitt riktiga namn utan kallade sig Johnny Pilot, även på jobbet.

Lasse Lindbom producerar första singeln

Debutsingeln som kom 1981 producerades av Lasse Lindbom. Bandet spelade in fyra, fem låtar, varav två av dem, “Ensamma Hjärtans Hotell” och “Starta inget världskrig (förrän fredag kväll) fanns med på första singeln. Pelle berättar om när Clabbe ringde honom fyra på natten.

Det här är ju början på åttiotalet, då hade han tagit sin gitarr med sig och stuckit ned till några sanddynor. Han ringde mig och sa att han hade gjort världens låt. Du måste bara höra. Jag var helt nyvaken.

Bandet spelade på Glädjehuset i Stockholm flera gånger och de köpte även en turnébuss. Pelle beskriver det som en kul tid. Tyvärr så ligger inte debutsingeln med de båda låtarna “Ensamma Hjärtans Hotell” och “Starta inget världskrig (förrän fredag kväll) ” på Spotify. Detta beror på att den singeln låg på ett skivbolag som inte existerar längre.

Johnny Pilot släppte bara dubbelsingeln vid första omgången. Därefter gjorde bandet en paus på tre, fyra år, men under den här tiden skrev Clabbe och de andra i bandet nya låtar. 1985 kom ett album med namnet “Till Suzanna”. Under samma år släpptes det också några singlar, däribland “Låt det bli kväll” och “Skall aldrig bli kär igen” (läs min intervju med Clabbe och Micke om den tiden på bloggen).

 
Planerna på att skriva ny musik

Christof Jeppsson, musiker från Halmstad och en nära vän till Pelle, hade köpt lite grejer för att kunna spela in själv på datorn. Han uppmuntrade Pelle till att köpa utrustning för att kunna spela in egen musik hemma, vilket han gjorde också. En dag när Pelle promenerade på västra stranden, hälsade en man på honom. Han kände inte igen personen först, men såg sedan att det var Clabbe, som han inte hade träffat på flera år. Pelle berättade om sina funderingar, “att han ska skaffa de här grejerna och sätta igång lite” och då peppade Clabbe honom.

Du måste göra det. Vi måste börja skriva låtar igen.


Det här är första delen av artikeln om Halmstadbandet Johnny Pilot. Den andra delen läggs antingen på den här sidan eller som ett helt nytt inlägg. 

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.