Halmstadbandet Johnny Pilot gör comeback (1985)

Clabbe Svensson
Clabbe och Micke (Vigh) Svensson

Ny artikel om Johnny Pilot är på väg!! Det är en intervju med Pelle Svensson där vi pratar om albumet som släpptes 2019 efter att Clabbe gått bort. Behöver bara transkribera klart intervjun.

 

Halmstadbandet Johnny Pilot gör comeback (1985)

Halmstadbandet Johnny Pilot gör comeback. I Halmstad var de en gång ett lika känt namn som Gyllene Tider och Beauty. Jag kan inte annat än konstatera att det har dröjt lite mellan debutsingeln “Starta inget världskrig (innan fredag kväll)”, som kom 1981 och den senaste “Låt det bli ikväll” (1985).

Det är Clabbe som skriver texterna.

— Jag har behövt den här tiden, förklarar Clabbe. Det har tagit lång tid att skriva. Tro nu inte bara att det har tagit 3 till 4 år att skriva enbart de två låtarna på singeln. Den nya skivan är bara en försmak på vad som ska komma. En LP, med titeln “Till Suzanna”, är redan inspelad.

Clabbes tillfälliga musiker på plattan behöver inte en närmare presentation. Det är Mats “MP” Persson, Micke Andersson och Anders Herrlin från Gyllene Tider samt Micke Svensson från gamla Johnny Pilot-bandet. I två år har Clabbe jobbat med LP:n. Merparten av låtarna spelades in för 1,5 år sedan i Stockholm. Bland de låtarna fanns också “Låt det bli ikväll”.

— Den äldsta låten på plattan låter faktiskt mest modern.

 

Clabbe och Micke
Clabbe och Micke Svensson

 

Från politiska texter till texter om kärlek

Clabbe berättar att han förändrat sättet att skriva. För sju-åtta år sedan skrev han politiska, ironiska texter. Exempel på en sådan text är “Starta inget världskrig (innan fredag kväll)“. Nu handlar texterna för det mesta om lite enklare saker.

— Mycket handlar om egna erfarenheter, om kärlek och förhållandet mellan killar och tjejer. Det är konkreta saker. Det är låtar på svenska, som också har varit kul att göra.

— Ju fler folk som lyssnar, desto bättre. Man vill ju att så många som möjligt ska lyssna på ens musik. Vill att folk ska tänka; fan vad bra låten är! Det spelar inte någon roll hur mycket pengar man tjänar. Jag har ännu så länge inte tjänat ett spänn på det. Jag håller på med detta bara för att det är så kul.

— Fast ju äldre man blir, desto svårare är det att skriva. Så när jag är 65 år kommer nästa platta, “Poplåtar nr 2”.

Alla jagar en hit

Nyligen släpptes singeln “Skall aldrig bli kär igen”.

— Svenska artister vill ha en hit och det tar musten ur många. Jag har aldrig själv tänkt på det sättet, men det är väl därför jag aldrig har lyckats. En bra låt behöver inte spelas upp i en superstereo. Det räcker med en vanlig bandspelare. Det handlar om “feeling” i låten. En dålig låt förblir alltid en dålig låt.

Inspirationskälla

Clabbe såg Beatles 1962, när han var 7 år. Han skrattar lite åt minnet.

— De stod på en scen med röda, glittriga gitarrer och såg så glada ut. Det var då jag bestämde mig för att börja spela.

Clabbe, Micke och Pelle Svensson (som också ingår i bandet) gjorde tillsammans med några medlemmar i Gyllene Tider en spelning i Kungsbacka. Det var troligtvis en engångsföreteelse.

— Det var bara en kul grej. Spela av oss en gång på scen. När folk går på konsert vill man ju givetvis att de ska känna nånting, helst så många som möjligt. Ha den känslan som när man varit på en bra bio. Det är inte lika viktigt hur det ser ut. Låtarna ska funka och det ska kännas ärligt. Både bandet och publiken ska ha kul.

Själv lyssnar Clabbe på allt mellan enkel pop och amerikansk komplicerad jazz, som han beskriver det. Allt beror på humöret.

 

Under 1970-talet var Clabbe även medlem i bandet Sydkraft, som spelade in en LP med Lasse Lindbom som producent (se länk till en artikel längst ned på sidan, där du kan läsa mer om Sydkraft).

Intervjun nedan med Clabbe och Micke Svensson var ursprungligen publicerad i Stjärnskottet nr 6, 1985, en musiktidning från Halmstad.

(Jag har alltid trott det är Clabbe som är Johnny Pilot, men förstår nu att det är bandet som heter Johnny Pilot)

 

Konsertbilder med Johnny Pilot (1985)

Bilder från 1980-talet: Johnny Pilot

 

johnny-pilot-foto-rune-bruhn

Foto: Rune Bruhn

 

 

Här är ytterligare två artiklar att läsa, som jag själv inte har skrivit.

http://www.punktjafs.com/?p=2114

http://blogg.hallandsposten.se/wicken-blogg/2014/02/03/pop-halmstad-har-sorg/

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.