Detta är countrypop-duon Sentiment Falls

Sentiment Falls country

Detta är countrypop-duon Sentiment Falls 

Svenska countrypop-duon Sentiment Falls har fått flera utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Vid Texas Sounds International Country Awards 2018 blev Sentiment Falls utsedda till bästa duo, bästa entertainers och Andrea utsågs dessutom till bästa vokalist. 2012 deltog de också i X Factor.

Följ Sentiment Falls historia genom bilder (se längst ner på sidan). Bilderna har försvunnit tillfälligt. 


Träffades i musikgruppen Appearance

Sentiment Falls, bestående av Andrea Bond (sång) och Ronnie Wilde (sång & gitarr), bildades 2012. Första gången de träffades var 2010 när båda var med i musikgruppen Appearance. De blev ett par 2012, men de bor på olika platser, Andrea i Göteborg och Ronnie i Arlöv, i Skåne. Det innebär tre timmars resväg när de ska ses. Andrea berättar att de kände varandra sedan tidigare “vi var väldigt goda vänner, sedan utvecklades den vänskapen till något mer. Ronnie och Andrea har flera års erfarenhet inom musiken, både som grupp och individuellt. Andrea har bland annat jobbat som kabaréartist i hemstaden Göteborg och medverkade i fjärde säsongen av Fame Factory där hon blev sexa. Ronnie har jobbat som musiker sedan 2001. Han har studerat vid Musicians Institute i Los Angeles (där flera svenska artister har studerat, bland andra Jamie Meyer och Sandra North). Han kom dit som hårdrockare, åkte därifrån som countryartist.


Låtskrivare från USA och Sverige

Den första singeln “Six Feet Under” kom 2012. Samma år medverkade Sentiment Falls också i X Factor. De beslutade därefter att ta en paus. År 2015 är duon tillbaka igen och de började då samarbeta med producenten Martin Carlberg. 2016 kom en EP med namnet “Nothing on Me” med sammanlagt fem spår. Låtarna var, förutom titelspåret, “You´re Gonna Find Me”, “We Shared a Promise”, “Good Thing” och “Six Feet Under”.  Inledningsvis skrev de inte låtarna själva, utan anlitade låtskrivare från Sverige och USA. Två amerikaner, Jeffrey Steele och Josh Kear skrev “You´re Gonna Find Me”, ett av spåren på EP:n. Jeffrey Steele har skrivit låtar åt bland annat Rascal Flatts och Tim McGraw. Josh Kear har arbetat med bland annat Lady Antebellum och Carrie Underwood. En annan låt, som var med på EP:n, var “We Shared a Promise”. Den låten var skriven av Anders Borgius.


Sentiment Falls startar om

Sentiment Falls började skriva låtarna själva 2016. Den EP som hade släppts togs bort från streamingtjänsterna. Medan “Nothing on Me” och “You´re Gonna Find Me” togs bort helt och hållet, släpptes de övriga låtarna som singlar. Ronnie berättar att även om EP:n blev bra, var de inte helt nöjda med resultatet. Låtarna krävde fler bandmedlemmar än de hade budget för.

Vi måste kunna spela låtarna live, vi kan inte ha en dragspelare med. Det är många som gör det, men vi hade inte fler bandmedlemmar att luta oss emot. Vi tog bort låtarna och valde en enklare stil. Lite mer bandbetonat. Det är ett helt annat sound. Det är tyngre. Några av oss i bandet är gamla hårdrockare i grunden.

“Sex Feet Under” hade släppts som singel redan 2012, och 2018 släpptes den återigen som singel, men då i en helt ny version. Mellan 2012 och 2018 spelades den in i så mycket som i fem olika versioner. “Good Thing”, även den skriven av en amerikan, fanns med på EP:n, men i helt annat stuk. “We Shared a Promise” är den enda låten från EP:n som är kvar i sin ordinarie form. “Cross” var den första låten som Sentiment Falls var med och skrev. Den skrevs 2016, i samarbete med Max McGee och Angel Pontier, när Andrea och Ronnie var i Nashville. 2018 släpptes “Cross” som singel. Sentiment Falls har släppt ytterligare fyra singlar “I Remember You” (2018), “Get Over You” (2020), “Mistake” (2020) och “Where You Go” (2021).”Mistake” var från början en ballad, men den har blivit en upptempolåt. Andrea och Ronnie har startat coverbandet Bond & Wilde.

Ronnie berättar

Vi skapade bara Bond & Wilde för att det skulle skilja sig från det andra. Då kunde vi sjunga vad som helst med Bond & Wilde. Det är allt annat än vad Sentiment Falls är. 

Flera nomineringar och priser

Sentiment Falls har fått flera utmärkelser och priser, både i Sverige och internationellt. De har vunnit Country-SM i kategorin pop/rock 2018 och 2019. På Selfjord festivalen i Norge 2018, där övriga tävlande var från Norge, utsågs Sentiment Falls till bästa band. De medverkade också på Texas Sounds International Country Music Awards 2017 och utsågs då till årets entertainers. De tilldelades också priset för bästa låt. Året efter utsågs de återigen till bästa entertainers, bästa duo och Andrea utsågs dessutom till bästa kvinnliga vokalist. Här finns lite bilder från spelningen 2018. Sentiment Falls betonar att de i första hand är ett liveband, som sjunger om vardagliga saker.

Vi är bäst live. Vi älskar att spela live, få med oss publiken och verkligen ge en show. Det är det som vi vill göra och det är det som vi tror att folk gillar.

Sentiment Falls hemsida

De är vidare i X Factor  

Listan med svenska artister och band inom modern/alternativ country har delats in i två delar, en lista med namn från A-J och en med namn från K-Ö

Här är en av mina spellistor med ny svensk country New Modern/Alternative Country Sweden

Håll dig uppdaterad om vad som händer med bloggen genom om sidan/på gång!

Jamie Meyer om nya singeln Tequila Sunrise Memories

Sandra North om nya EP:n och livet som countryartist i Los Angeles  

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 125 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.