Sir Boyfriend om Visiteur och soloprojekt

Visiteur Sir Boyfriend

Under 2021 påbörjade Sir Boyfriend, sångare i syntpopduon Visiteur, en karriär även som soloartist. Förra året släppte han tre singlar som bara Sir Boyfriend, och i år har han redan släppt ytterligare en. På de två senaste singlarna har han samarbetat med, för många två okända artister, AWQA och Freja Sol. Här berättar han om framtidsplaner och samarbetsprojekten.

Varför valde du att släppa låtar som soloartist?

Det började med “Tonite”, en låt jag skrev för Visiteur, men som blev lite för indie-poppig för vårt sound. När Visiteur i februari 2020 tog ett litet live-uppehåll efter en turné passade jag på att göra klart “Tonite” och då insåg jag att jag hade fler egna låtar som jag ville dela med mig av. Visiteur har ett tydligt sound nu och det finns en ganska tydlig form som musiken ska passa in i, men jag skriver även musik utan att ta hänsyn till genre eller arrangemang; där jag mer låter musiken skriva sig själv.

Beskriv musiken, din solo-grej och Visiteurs?

Visiteur är Synth-Pop; upbeat, dansant och bas-driven musik. Ibland är mina lyriska teman inte alltid lyckliga, men musiken ska kunna lyfta dig. Visiteur är Sir Boyfriend och John Lake, och vanligtvis står jag för text och melodi och John Lake för merparten av musik och arrangemang. John har ofta en ganska färdig idé som vi sedan färdigställer tillsammans. Våra tidigare verk som jag skrivit även musik till skiljer sig från Visiteurs sound idag; Raven är en vals, Fossils en ballad och Bike Ride ganska långsam. Detta är en av anledningarna till att jag valt att släppa musik själv nu, för Visiteur-musiken blir som bäst när John och jag kombinerar våra idéer.

Min solo-grej hamnar under kategorin “pop”, men framtida släpp kommer vara mer RnB än indie. Jag vill även som soloartist kunna kollaborera mer med andra artister och först ut var en elak Indietronica-låt “9:e december” som jag gjorde tillsammans med AWQA. Jag har även släppt en duett på svenska med en artist som heter Freja Sol. Sir Boyfriend ska också på Tysklands-turné nästa halvår, men mer än så kan jag inte avslöja.

Hur skulle du beskriva skillnaden mellan Visiteur och bara Sir Boyfriend?

Visiteur är mer hi-fi och lyxigare än min solomusik, som är mer experimentell och mindre dansant. Visiteurs image bygger ju mycket på vår live show, varför trummor och bas blir mycket viktiga. Sir Boyfriend har bara uppträtt en handfull gånger, antingen på piano eller keytar, ibland ackompanjerat av andra musiker eller bara sång till backing tracks; jag har färre regler och experimenterar mer med skapandet och slutprodukten.

Du har samarbetat med AWQA. Vem är det?

AWQA är en hemlighetsfull electro-producent från Rågsved, Stockholm som lagt trumpinnarna på hyllan och börjat arbeta med digitala och analoga synthesizers för att skapa ett suggestivt och experimentellt ljudlandskap. Han är aktuell med senaste singeln “Boiling Cuts” som är ett samarbete med mig.

Vem är Freja Sol?

Freja Sol är före detta Rytmus-studenten från Ekerö som förutom att sjunga och spela piano även tycker om symaskiner och lär sig teckenspråk. När jag hörde henne sjunga var det självklart att hon skulle få en egen låt, och med Losers får nu fler chansen att upptäcka Freja. Hennes framtid är inte skriven i sten, men hon säger som hon sjunger att det, “kan bli någonting om vi ger det en chans.”

Framtiden med Visiteur?

Vi omgrupperade i samband med web-festivalen Låt Live Leva i Juni 2020 och är nu de facto en duo (plus trummor live). Nästa singel är redo och vi finslipar på något bra att följa upp den med. Det kommer bli en video och releasefest i vår. Vi har ett sound, vi har en bra process och nu har vi en fungerande live-set up så ni kommer se mycket mer av oss i framtiden. En dag ska Visiteur vara första bandet på månen.

Ny musik på gång?

En massa! Följ Visiteur eller Sir Boyfriend på Spotify eller Youtube; det kommer nytt första kvartalet 2022.

 

Hemsida Visiteur

Facebook Visiteur

Facebook Sir Boyfriend

Instagram Visiteur

Instagram Sir Boyfriend

Tiktok Visiteur

YouTube Visiteur

YouTube Sir Boyfriend

Sir Boyfriend & Freja Sol
Sir Boyfriend släpper låten “Losers” tillsammans med debuterande Freja Sol

 

Tips på äldre pop/syntpop på bloggen

Om Elisabeth Elle Sandberg 78 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Under den här tiden var jag också ungdomsreporter på Radio Halland och Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer.