Janine Nyman debuterar som countryartist

Janine Nyman medverkade i Idol 2010. 2014 startade hon rockbandet Violet Janine. Nu har hon debuterat som countryartist & även startat en countryklubb
Janine Nyman medverkade i Idol 2010. 2014 startade hon rockbandet Violet Janine. Nu har hon debuterat som countryartist & även startat en countryklubb

 

 Janine Nyman debuterar som countryartist

 Janine Nyman medverkade i Idol 2010 och 2014 startade hon rockbandet Violet Janine. Nu har hon debuterat som countryartist med singeln “Stay a Little Longer” som kom i oktober 2023. I slutet av november släpptes också hennes andra singel “Surrender”. Under hösten har Janine även, tillsammans med Carin Lagergren, dragit igång livespelningar med countrymusik på “Voodoo Room” på Folkungagatan i Stockholm.


Idol och “Violet Janine”

Likt många andra artister, började Janines musikintresse tidigt. Hon har skrivit och sjungit låtar sedan hon var barn och fortsatte under tonåren. Hon spelade bland annat elgitarr i ett tjejband. Janine gav sig tidigt in i “coversvängen” och har spelat i flera olika konstellationer.

2010 medverkade Janine i Idol. Hon fick bra recensioner i Aftonbladet och tilldelades betyget kvällens +++++. Journalisten Martin Söderström skrev också “Går inte den här tjejen till kvalveckan kommer jag äta upp Anders Bagges skägg”.

Efter Idol startade Janine en solokarriär och släppte två singlar. Med delar av bandet som backade upp henne på liveuppträdanden startade hon sedan bandet “Violet Janine”. Låtarna skrevs av Janine och Palle Hammarlund. Målsättningen var att blanda rock och country, men bandet blev ett mer traditionellt rockband. Mellan 2015 och 2020 släppte bandet ett album och åtta singlar. Tillsammans med Tony Martin, före detta sångare i Black Sabbath, gjorde hon duetten “So Much More”. Med Pontus Snibb, från bandet Bonafide och numera också Mustasch, spelade “Violet Janine” in “Down On My Knees”. 

 

Från traditionell rock till country

Janine fortsatte att skriva countrylåtar under tiden i Violet Janine. Under en resa till USA 2017 växte hennes kärlek till countryn sig ännu starkare. Hon skrev debutsingeln “Stay A Little Longer” på bara en timme efter en smärtsam separation. Låten är producerad av Robin Ahnlund (Winther), en countryartist, låtskrivare och producent ursprungligen från Uppsala. Båda singlarna spelades in i hans studio i Stockholm. Robin spelar alla instrument utom trummor (Anders Lindh) och pedal steel & banjo (Nicke Widen).

Robin är en helt fantastisk artist och producent som har hjälpt mig att bygga klart mina låtar

“Stay a Little Longer” är den första av tre inplanerade singlar. Den 30 november 2023 släpptes hennes andra singeln, “Surrender”.

Den handlar om min spirituella resa som jag har gått genom. Soundmässigt så är den glad och upp-tempo med en kontrast i text och melodi som framhäver en djupare mening.Livespelningar med countrymusik

År 2020 öppnade Janine en countryrestaurang, Ranchland, i Tyresö utanför Stockholm, där hon skapade en plattform för countrymusik. År 2022 lades den ned. Från och med 2023 hade Janine tänkt att enbart fokusera på sin musikkarriär, men många besökare och countryartister saknade Ranchland. I höst har Janine och Carin Lagergren därför lanserat en countryklubb, “Ranchland Country Nights”, där country-entusiaster kan komma samman. 

De sista två åren har varit turbulenta och efter en skilsmässa och nedläggningen av mitt hjärtebarn Ranchland, så hamnade jag på mina vänners krog “Voodoo Room”. Det är en restaurang som andas New Orleans och drömmen om Ranchland växte fram igen fast denna gång som en Countryklubb. Jag är så sjukt inspirerad och stolt över hur mycket bra musik vi har i detta avlånga land.Vad händer 2024?

Janine har mycket på gång inför framtiden. “Stay a Little Longer” och “Surrender” är de två första av tre inplanerade singlar. I början av 2024 kommer den tredje singeln. Under våren 2024 börjar också inspelningen av en EP som ska släppas under försommaren.

Countryklubben “Woodoo Room” har redan haft två kvällar med liveframträdanden, Robin Winther samt Elsebub and The Devils. Till att börja med kommer det att hållas en spelning per månad. Nästa speltillfälle är den 11 januari 2024 (återkommer med info om nästa spelning)

Violet Janine har också ett nytt album inspelat som kommer att släppas i början av 2024.Sociala medier
Facebook I Instagram I TikTok I Spotify

Gå till “Arkiv ” för att se alla artiklar på bloggen

 

 

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.