Intervju med Örebrobandet Andrea Doria (1986)

Andrea Doria, band från Örebro.

Intervju med Örebrobandet Andrea Doria (1986)

Andrea Doria var ett relativt okänt band från Örebro i mitten av 1980-talet. Bandet bestod av Anders Larsson, Willard Ahdritz, Mikael C Sandgren och Per Selinder. Jag träffade bandmedlemmarna, sångaren Anders Larsson och Willard Ahdritz för en intervju. Bandet spelade in två singlar, Närmare dig (se video i slutet av det här inlägget) och I Mörkret med dig, båda släpptes 1986. Producent var Johan Ekelund från Ratata. Enligt Nerikes Allehanda deltog Andrea Doria även i Talang -83.

Andrea Doria släppte sin andra singel, I mörkret med dig under sommaren. Den första Närmare dig lyckades inte ta sig in på Tracks-listan, men däremot på Örebrotoppen, där den i skrivande stund legat 12 veckor. Gruppen är ännu inte speciellt välbekant utanför Örebro. De har existerat i 3 år. Anders bildade då bandet tillsammans med Per Selinder. Inledningsvis funkade det bra att endast vara två personer. De resonerade att det var lättare att sammanfoga två idéer än fyra eller fem. Nu har gruppen ytterligare två medlemmar, Willard Ahdritz och Mikael Sandgren. Tillökningen var välbehövlig, samtidigt som den var smärtfri för gruppens kärna. Det är fortfarande främst Anders och Pers idéer som ligger till grund för låtarna. De har fortfarande inte några ordinarie medlemmar som spelar gitarr, bas och trummor. På första singeln lånade de in en kille från Örebro, Staffan Ernestam. På den senaste singeln tog de hjälp av Henrik Janson, Mats Ronanders gitarrist.

— Det finns inte någon anledning till att ta in en permanent gitarrist i bandet. Nu är vi en fyrklöver som jag tror kommer att fungera bra, konstaterar Anders.

Johan Ekelund producerar

Den nuvarande sammansättningen av Andrea Doria har fungerat sedan augusti 1985. Samarbetet med Johan Ekelund från Ratata startade i samband med första singeln då han blev gruppens producent. Kontakten knöts genom Stranded Records, som var det enda skivbolag som gruppen sökte kontrakt hos.

— Jag vet faktiskt inte vad det berodde på, kanske på att jag alltid tyckt om den musiken. Jag köpte allt, bara det var en platta från Stranded. Det spelade inte någon roll vad det var, om jag hade hört det eller inte, säger Anders och skrattar. Men vet, kanske hade vi lyckats bättre någon annanstans. Vi trivs iallafall jättebra på Stranded.

Både Anders och Willard arbetar på ett skivbolag, Mekano Records. Klas Lunding, som startade Mekano Records, och även Stranded Rekords, gör sin militärtjänst för tillfället. Under tiden har Anders och Willard hand om skivbolagsavdelningen.

— Vi kommer från Örebro och det passar oss mycket bra att få komma hit upp och jobba med det som verkligen intresserar oss. Och med det som vi vill syssla med i framtiden. Dessutom träffar vi folk som är mycket nyttiga att få kontakt med.


Nästa singel blir tyngre

Den första singeln låter mycket Ratata. Anders medger det, när jag påpekar det. Han tycker inte heller att det är så konstigt med tanke på producenterna Johan Ekelund och Kaj Erixon. På den andra singeln I mörkret med dig har de arbetat mer intensivt med att försöka få fram sina egna idéer.

— Hela produktionen är tyngre på nåt sätt än Närmare dig, som jag kanske tyckte var lite platt. Jag tycker att det är en stor skillnad på singlarna, även om det kanske inte är några nya grepp i sig. Vi har iallafall gjort en enorm utveckling, säger Anders med betoning på vi. Det är det vi strävar efter, att fullfölja den utvecklingen.

Gruppmedlemmarna är relativt unga. Per är yngst, bara 19 år. Samma dag som Andrea Doria gjorde sitt debutgig i hemstaden Örebro fick han sitt avgångsbetyg. Ett problem i framtiden är militärtjänstgöringen. Anders fasar redan för det.

— Jag skulle egentligen in nu, med det får helt enkelt vänta.

Istället för militärtjänst hoppas gruppen kunna fullfölja sina framtidsplaner, som innebär att släppa en LP. Troligtvis kommer ytterligare en singel före, som ska bana vägen. De har en hel del idéer som de vill försöka utveckla. En är att handplocka studiomusiker till var och en av låtarna istället för att använda samma musiker på hela LP:n.

— Men jag tror ändå inte att de båda singlarna är stilbildande för hur LP:n kommer att låta.

Gillar Gessle och Fredriksson

Varken Anders eller Willard är särskilt förtjusta i svensk musik och dess utveckling. De tycker snarare att den har stagnerat. Däremot tillägger Anders att han älskar Per Gessle – och tycker väldigt mycket om Marie Fredriksson.

— Sedan är det vissa, i och med att man är så patriotisk ändå, så har man lätt att ta åt sig viss svensk musik. Men jag tycker också att svensk musik har fastnat, stannat upp. Allt som kommer låter ungefär likadant.

Vissa menar att något är på gång?

— Skandinaviska grupper står väldigt högt. A-ha har brutit isen.

Men står isåfall inte hela utvecklingen stilla? Inte bara den svenska?

— Jo, kanske är det så. Men jag tror ändå att vi ligger så mycket efter på sättet att tänka och se på saker, vi kommer alltid att ligga de stegen efter. Jag tror ändå mycket på amerikansk musik. Det finns många som försöker göra den musiken, men som aldrig når fram. Då blir resultatet dåliga kopior. Jag tror att helt enkelt att många tänker fel. Sverige är dåligt utvecklat på det området. Det är i och för sig inte någon nyhet. Det är bara till att titta på en sådan sak som inspelning av videos.

Är det inte så att de svenska skivbolagen och producenterna är fega?

— Det finns inte så mycket roliga grejer idag. Jag tycker att skivbolaget Alpha Records (med artister som bland annat Style, Paul Rein, Sound of Music, Shanghai) som är mycket på tapeten nu, släpper mycket som låter likadant.

—  Vi var inne på Per Gessle förut. Jag tycker att även om det inte är en förnyelse i sig, så har han mycket bra idéer. Hans senaste platta Scener är en väldigt fin platta, säger Anders samtidigt som Willard sätter sig vid bordet.

— Jag tycker att man i svensk musik tittar för mycket på varandra. Man jämför alldeles för mycket med vad de konkurrerande banden gör, säger Willard.

Örebrobandet Andrea Doria med bland annat Willard Ahdritz. Bilden togs juni 1986 i samband med att bandet spelade i hemstaden Örebro.
Från vänster i bilden ovan: Mikael C Sandgren, Willard Ahdritz och Per Selinder. Sittande Anders Larsson. Bilden togs juni 1986 i samband med att bandet spelade i hemstaden Örebro. Foto: Elisabeth Elle Sandberg.
Willard Ahdritz spelar med Örebrobandet Andrea Doria i juni, 1986. Foto: Elisabeth Elle Sandberg

Det finns ytterligare några bilder på Elles Musikblogg på Facebook (obs. två poster, dels från Birger Bar, dels från spelningen)

Artikeln var planerad att publiceras i Stjärnskottet nr 8, 1986, men eftersom jag lade ner tidningen publicerades intervjun inte då.

Willard Ahdritz grundade år 2000 Kobalt Music. Läs mer om Willard, hans karriär och Kobalt här

Möt Kobolt – musikvärldens digitala revoltör (artikel i Dagens industri)

Willard Ahdritz: folk kallade mig idiot när jag startade Kobalt (artikel i Breakit)

Willard Ahdritz Kobalt säljs i miljardaffär (artikel i Breakit, 7 september 2022)


Om Elisabeth Elle Sandberg 120 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.