Hyllningskonsert för Pugh Rogefeldt på Cirkus

Hyllningskonsert Pugh Rogefeldt

PRESSMEDDELANDE


Hyllningskonsert för Pugh Rogefeldt på Cirkus

DE VA DÄ, DÄ är en hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt på Cirkus i Stockholm den 18 oktober 2023. Medverkar gör några av Sveriges största artister tillsammans med Fredrik Lindström som konferencier.

Biljettsläpp torsdag 29 juni kl 10.00 via Livenation.se

Det är åtskilliga som är extremt tacksamma för det Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt hann med under sin långa karriär. Pugh var en ständig sökare som skrev svensk rockhistoria. På många sätt skapade han den svenska rockhistorien som vi känner den. Det var han som uppfann konstarten modern rock på svenska. Nu är det för sent att öga-mot-öga tacka honom för hans verk. Men den 18 oktober sker det näst bästa på Cirkus i Stockholm: ett tvärsnitt av det bästa i svensk pop/rock/progg/soul/visa ger vi ikonen från Västerås uppskattning genom en hyllningskonsert tillsammans med Sveriges största artister.

På Cirkus, i den salong där Pugh ganska exakt fyra år tidigare gjorde sitt allra sista scenframträdande – innan en obotlig nervsjukdom helt tog över och till sist ryckte bort honom 1 maj i år – kommer nu alla aspekter på hans mäktiga låtkatalog att tolkas av artister från nämnda genrer. Backade av ett band som i princip är detsamma som det som kompade honom den gången 2019.

I artistuppbådet finns etablerade stjärnor som inspirerades där och då när Pugh 1969 släppte sitt så nydanande debutalbum ”Ja dä ä dä”. Men också nya namn som lärt sig uppskatta hans verk och attityd långt senare.

I låtlistan finns självklart älskade hörnstenar som ”Små lätta moln” och ”Här kommer natten”, men också överraskande val ur den mer kultstämplade delen av Pughs repertoar. Precis som det ska vara när uppgiften är att celebrera svensk populärmusiks kultartist nummer ett.

För initiativet står två som varit med från start: Bo Frölander, vän till Pugh och en gång trummis i dennes två första band, Hjärtats Ungar respektive Rainrock, ihop med livelegendaren Thomas Johansson, då ny i branschen på EMA, idag på Live Nation. Överskottet går oavkortat till Hjärnfonden.

Finalkonserten i oktober 2019 blev en magisk kväll på ett fullsatt Cirkus. Nu kommer magin att återupprepas med kärleken till Pugh Rogefeldt och hans enorma låtskatt som kvällens ledstjärna.

Medverkande artister:
Amason, Eva Dahlgren, First Aid Kit, Hurula, John Holm, Jojje Wadenius, Kerstin Ljungström, Lill Lindfors, Markus Krunegård, Mats Ronander, Mikael Rickfors & Göran Lagerberg, Per Gessle, Slowgold, Tomas Ledin, Ulf Dageby.

Band: Ola Gustafsson, Jojje Wadenius, Andreas Dahlbäck, David Nyström, Martin Tronsson.

Konferencier Fredrik Lindström

Biljetter släpps 29 juni kl.10.00 via livenation.se


Per Gessle om Pugh Rogefeldts betydelse i Dagens Nyheter

Pugh har betytt otroligt mycket för mig och min generation. Jag förstår att alla vill vara med. Han var egen, en föregångare. Jag lärde mig så mycket av hur man kan tänja på språk. Det var det Pugh gjorde. Jag lärde mig att det finns inga regler och normer att följa. Han var en häftig man. Det ska bli jättehärligt att hylla honom

Hela artikeln finns i länken nedan

Per Gessle om Pugh Rogefeldts betydelsePer Gessle i TV 4 (fredag 13 oktober 2023)

Per Gessle om relationen till Pugh Rogefeldt “musiken fortsatte och där stod vi och kramades” (inslaget tas bort 27 oktober 2023 från TV 4s hemsida)

Om Elisabeth Elle Sandberg 121 artiklar
Jag gjorde en musiktidning i Halmstad mellan 1983-1987. Ungdomsreporter på Radio Halland & Hallandsposten. Under tre månader 1986 gjorde jag praktik på Slitz (före detta Schlager), som då fortfarande var en musiktidning. Privat journalistutbildning 1987. 2016 startade jag Elles Musikblogg. De första åren skrev jag mest om Jamie Meyer, men nu också annan musik.